Сенаторът демократ Джек Рийд заплаши с последствия за сътрудничеството в

...
Сенаторът демократ Джек Рийд заплаши с последствия за сътрудничеството в
Коментари Харесай

В сената на САЩ заплашиха Турция „с последствия“ заради закупуването на руските С-400

Сенаторът демократ Джек Рийд заплаши с последици за съдействието в областта на защитата сред Съединени американски щати и Турция, в случай че Анкара закупи съветските ЗРК С-400. „ Продажбата на Турция на С-400 евентуално слага под опасност целия набор на съдействието в областта на защитата сред САШ и Турция “, сподели Рийд на слушания в сената.

По-рано заместникът на генералния секретар на НАТО Роуз Гетемюлер съобщи, че С-400 не може да се интегрира със системите за противоракетна защита на НАТО, и този факт би трябвало да се регистрира при решаването на въпроса със закупуването на въоръжения от Русия.

През декември предходната година в Анкара съветски и турски представители подписаха кредитно съглашение за доставка на ЗРК С-400.
Според изказването на секретариата на отбранителната индустрия на Турция, Анкара ще закупи две батареи от тези комплекси, които ще бъдат обслужван от турски личен състав. При това страните се споразумяха за софтуерно съдействие в тази област за развиване на сферата на производството на ЗРК в Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция е срещу езика на заканите що се отнася закупуването на С-400.

Закупуването от Турция на съветските ЗРК С-400 „ Триумф “ провокира в НАТО съществено безпокойствие. Изданието Breaking Defence, базирайки се на шефа на Военния комитет на Алианса Петр Павел, написа, че съветските ЗРК не могат да се интегрират в общата система за Противовъздушна отбрана на НАТО.

В частност, главният проблем при потреблението на С-400 от страна на Турция ще се свежда до оперативната информация, която ще включва данни за военната инфраструктура на НАТО. По думите на военачалник Петр Павел, в бъдеще тази секретна информация може да се резервира в съветските системи.

Освен това, опасенията в НАТО провокира и самата употреба на съветските ЗРК. Представителят на Алианса отбелязва, че потреблението на С-400 ще изисква несъмнено равнище на подготовка. За това в Турция може да бъдат изпратени съветски военни инструктори и експерти. По този метод, по думите на Павел, руснаците може да получат достъп до сериозно значими разследващи данни за НАТО.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа американският военачалник Къртис Скапароти също съобщи, че Съединени американски щати предизвестяват Турция за „ последици “ от закупуването на С-400 от Русия. „ Не единствено аз, само че и другите членове на нашето държавно управление са говорили с тях, с цел да разяснят другите последици от реализирането на тази покупка “, сподели Скапароти.

Той означи, че едно от следствията може да е несъвместимостта на съветските комплекси с въоръжението на НАТО. „ Обсъждаме с Турция техните ограничения за Противовъздушна отбрана и системите, които те могат да употребяват. Не мисля, че договорката към този момент е на 100% завършила. Те приказват и с нас, и с другите, с цел да купят съвместима система “, добави генералът.

Анкара по-рано изясни закупуването на системите с „ нужда “.

По думите на турския министър председател Бинали Йълдъръм, републиката е желала да закупи аналогични системи от Вашингтон, Европейски Съюз и НАТО, само че постъпилите оферти не отговаряли на поставените от Анкара условия.

„ Триумф “ (С-400, по подредба на Съединени американски щати и НАТО – SA-21 Growler) е съветски зенитно-ракетен комплекс с огромен и междинен обхват на деяние, предопределен за противоракетна защита против офанзива от нуклеарна триада, ново потомство, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

Проектиран е с опция да унищожава всички вероятни (на въоръжение и в развой на разработка) галактически и въздушни средства за нахлуване на евентуалния съперник – разследващи самолети, самолети със стратегическо и тактическо предопределение (в това число – и „ невидими “ самолети, създадени по технологията „ Стелт “), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със междинен радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване.

С- 400 употребява три типа ракети с цел да покрие целия си обхват на деяние, като всяка е с разнообразни благоприятни условия. Всяка оперативна система на комплекса разрешава едновременна пукотевица до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

На 28 април 2007 година с решение на съветското държавно управление ЗРК С-400 Триумф е признат на въоръжение в съветската армия[1]. Понастоящем Русия е единственият оператор на „ Триумф “.

Превод и редакция: БЛИЦ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР