Сенатът (горната палата) на чешкия парламент трябва да инициира процедура

...
Сенатът (горната палата) на чешкия парламент трябва да инициира процедура
Коментари Харесай

Председателят на чешкия сенат смята, че правомощията на президента Земан трябва да бъдат прекратени

Сенатът (горната палата) на чешкия парламент би трябвало да инициира процедура за лишаване на президентските пълномощия от Милош Земан, съобщи през вчерашния ден ръководителят му Милош Встрчил. Според него, вероятността Земан да се върне на работа в околните седмици е дребна.

Междувременно чешката полиция заяви, че е почнала следствие на президентската администрация по отношение на възможни нарушавания при информирането на публичното мнение за здравословното положение на президента Милош Земан, заяви Ройтерс.

" Вземайки поради новата информация, която беше оповестена на конференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще стартира следствие по отношение на вероятни противозаконни дейности, които могат да се преглеждат като признаци на престъпни закононарушения против републиката ", се споделя в изказване на полицията.

Това се случва, откакто по-рано 77-годишният Земан беше признат в Централната военна болница в Прага, където беше настанен в интензивно поделение. Миналата седмица болничното заведение разгласи, че здравословното положение на 77-годишния чешки президент Милош Земан е устойчиво.

Малко откакто президентът бе признат в болница, министър председателят Андрей Бабиш заяви, че „ Земан е в положение да извършва президентските си отговорности “ още преди излизане на публично изказване от болничното заведение, напомня БГНЕС.

По-късно чешката медия Deník N заяви, базирайки се на собствен неназован източник в болничното заведение, че Милош Земан страда от чернодробна енцефалопатия и един от признаците може да е дезориентация и несвързано говорене.

Земан беше приет в болница на 10 октомври сутринта, незабавно след среща с премиера Андрей Бабиш. Медиите настояват, че Земан е бил в безсъзнание при идването си в болничното заведение, само че ръководителят на президентския кабинет Вратислав Минард изясни, че той просто бил задремал.

Директорът на болничното заведение и лекуващият доктор на президента проф. Мирослав Заборал оповестиха, че Земан е приет в болница по тяхна рекомендация и настанен в интензивното поделение. И шефът, и лекарят отхвърлиха да разясняват диагнозата без експлицитното единодушие на президента.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР