Семейството на Славка и Димитър Джуканови от село Паталеница са

...
Семейството на Славка и Димитър Джуканови от село Паталеница са
Коментари Харесай

Семейство дарило 58 банки кръв в Пазарджик

Семейството на Славка и Димитър Джуканови от село Паталеница са измежду доброволните кръводарители, които от години безплатно кръводаряват. Димитър е дарил кръв общо 30 пъти, а брачната половинка му 28, оповестиха от МБАЛ-Пазарджик.

Последният път, в който подаряват дружно, е на 27 май. Димитър Джуканов стартира да подарява кръв през 1997 година, когато е боец в казармата. Оттогава не е спирал да кръводарява, от време на време по повече от веднъж в годината. Славка Джуканова е кръводарител от 2005г. Тя също е дарявала кръв и по 2-3 пъти годишно.

„ Докато сме здрави ще продължаваме да сме кръводарители. Това е помощ, която всеки от нас може да направи и не изисква огромни старания, а единствено предпочитание “, споделя Славка. Тя споделя, че и тя, и Димитър се пробват да убедят доста други хора да последват техния образец.

„ Ако всеки българин, който е здрав, отдели 30 минути, с цел да подари кръв, няма да се постанова да се вършат акции и околните на нуждаещите се да търсят кръводарители в сложни моменти “, уверени са двамата кръводарители. Те приканват да оказваме помощ преди да има потребност да се търси незабавно кръв за някой болен.

С 312 са се нараснали кръводарителите, които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик през първите 5 месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви началникът на Отделението доктор Ваня Стоева. От началото на годината до края на месец май те са 2131, до момента в който през 2021г. са били 1819, сочат данните на отделението. От тях 1713 са мъжете и 418 са дамите. 69 са най-младите кръводарители, които са на възраст до 20 години, а 53-ма над 60-годишна възраст.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР