Семейството на руската опозиционна журналистка Маргарита Шурупова е разделено от

...
Семейството на руската опозиционна журналистка Маргарита Шурупова е разделено от
Коментари Харесай

Искаме да останем в България: Съдът раздели семейството на руския опозиционен журналист Маргарита Шурупова

Семейството на съветската опозиционна журналистка Маргарита Шурупова е разграничено от съда. Според решение на Апелативния съд във Варна брачният партньор й и по-големият им наследник не могат да аплайват за политическо леговище в България и би трябвало да заминат за Чехия.

" В това решение написа, че опитът ни за обжалване на решението на Държавната организация за бежанците против прекратяването на процедурата за търсене на леговище на моя мъж е несполучлив. Моят брачен партньор би трябвало да замине за Чехия и съдът не счита, че това ще раздели нашето семейство. Защото теоретично аз и по-малкият ни наследник, в чийто интерес е да остане в България и предходната инстанция удостовери това, също можем да заминем за Чехия ", описа Маргарита пред Euronews България.

Сагата стартира преди месеци, когато Държавната организация за бежанците взема решение, че Маргарита и по-малкият ѝ наследник могат да останат в България, само че втората половина на фамилията ѝ не може да получи леговище тук. Причината е Шенгенската виза от Чехия, с която Маргарита, Владимир и двамата им синове идват у нас след началото на войната.

След началото на пълномащабната война на Русия в Украйна Маргарита и нейни сътрудници опозиционни публицисти стартират да получават предизвестия и закани. Така тя взема решение, че нейното бъдеще в Русия през днешния ден е невероятно. Маргарита и Владимир продават всичко в Русия и идват у нас при свои близки.

Вече повече от 12 месеца двете им деца учат в българско учебно заведение, научили са и приказват български език. Маргарита осъществя от България своя план " Очевидците на 24 февруари ", в който руснаци и украинци, избягали от войната, описват своите истории. А брачният партньор ѝ Владимир - доктор с три специалности - придобива право да практикува специалността си у нас.

Сега обаче фамилията е изправено пред непреодолимото решение на съда и опцията да бъде разграничено.

" Не разбирам за какво би трябвало да сме принудени да заминем там в случай, че към този момент е потвърдено, че за по-малкия ми наследник е по-добре да остане в България. Децата ми - и по-големият, и по-малкият към този момент повече от година учат в българско учебно заведение, приключиха цяла образователна година. Знаят малко или доста български език, откриха си другари. Вече се приспособиха тук. А в този момент, все пак това, Държавната организация за бежанците взема решение да изпрати по-големия ми наследник и татко му в Чехия. А на мен и по-малкото дете се споделя, че не е неразрешено също да напуснем България ", споделя Маргарита.

 
Свързани

Тя обаче е решена да продължи да се бори за бъдещето на фамилията си в България.

" Според мен това решение не е заслужено. Според мен то опонира на правилата на европейското право въобще. Там е записано, че фамилиите не би трябвало да бъдат разделяни. "

Готова е да потърси правата си и в Европейския съд по правата на индивида.

" Ако и в този момент не ни чуят, ще предприемем други ограничения. Ще отидем и по-далеч. В съответния случай виждам, че има искрено противоречие. Във всеки случай ще търсим правдивост. България е свободна страна. Тук всички институции работят. Тук, популярност Богу, законът работи. И точно законът и справедливостта в нашия случай би трябвало да спечелват ", споделя Маргарита.

Тя вижда две вероятни аргументи за това, което се случва с нейното семейство у нас.

" Едната е непросветеност и равнодушие към хората, които търсят политическо леговище. Трябва да признаем, че тези хора и без друго се намират в доста уязвимо състояние. Втората допустима причина е моята обществена предприемчивост тук, работата ми като публицист. Имаме доста известен журналистически план, който има огромни мащаби. Интервютата, които фотографирам в България, с украинци или мислещи руснаци може би въобще не се харесват на някого тук ", счита Маргарита.

А към битката с бюрократичните спънки най-вече страдат децата ѝ.

" Близките ми претърпяват всичко това тъкмо толкоз тежко, колкото и аз. През последната година живеем в неопределеност, с несигурно бъдеще. Не разбираме и не знаем по какъв начин ще живеем по-нататък. Децата доста се тормозят, доста са смутени. И дребният, и огромният ми наследник доста обичат България. Тук доста им харесва. Децата ми са принудени да работят с психотерапевти онлайн, с цел да запазят психическото си здраве. Наемаме им психолог, с цел да им помогнем да се оправят със обстановката. А ние самите с моя брачен партньор се държим. Но ресурсът, с който всеки човек разполага, с цел да преодолее такива комплицирани стресови обстановки, към този момент е на привършване. Цялата тази история с разделянето на нашето семейство или опитите да бъдем изпратени там, където не желаем да сме, е доста сложна за нас. Искаме да останем тук и тъй като за нашите деца е по-добре да продължат живота си тук. Всичко това ни изтеза душевно ", споделя Маргарита.

И се надява, че след митингите в поддръжка на нейното семейство, които се организираха в София, Варна и Бургас, управляващите ще чуят нейния апел.

Маргарита Шурупова разяснява и изявлението на зам.-председателя на Държавната Дума Пьотр Толстой, че България и Румъния могат да се трансфорат в цел на експанзията на Кремъл.

" Мисля, че той даде публичност на някакви проекти, които към този момент не са настоящи. Вероятно до преди няколко години, преди да бъде понижен съветският дипломатически корпус в България, тогава би имало някакъв риск от сходна експанзия ", споделя Шурупова.

" За следващ път се показва съветският национализъм. Знам, че в България доста хора се отнасят благожелателно към руснаците и с топлина приказват за Русия. Това заявление на Толстой за следващ път демонстрира, че “големият добър комшия ”, както доста българи виждат Русия, към този момент доста от дълго време не е добър. Ако желаете да видите какво би се случило с България, в случай че тук пристигна “руският мир ”, може би е добре да отидете на екскурзия в окупирания Мариупол ", добавя съветският публицист.

Според Шурупова няма заплаха руснаците, живеещи в България, да се трансфорат в инструмент на Кремъл:

" Руснаците по принцип се държат доста инертно, даже и у дома, в Русия. В България от години живеят разнообразни съветски жители, мъчно ми е да приказвам в числа или в процентно отношение ", споделя Шурупова и прибавя:

" Аз повече се тормозя от българите, които са инфектирани от тези хрумвания. Тук има политически сили, които на процедура са про-военни и про-путински. Струва ми се, че те са носители на тази опасност неведнъж повече, в сравнение с руснаците ".

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР