Семейството на Диана Иванова са притеснени най-вече от сметките, които

...
Семейството на Диана Иванова са притеснени най-вече от сметките, които
Коментари Харесай

Русенка: В момента сметката ни за вода е по-голяма от тази за ток

Семейството на Диана Иванова са обезпокоени най-много от сметките, които ще би трябвало да платят през януари за вода, ток и парно

За последната година цените на храните в България на едро са скочили с над 50%. А единствено за последните две седмици - от коледните празници, покачването е с 0,6 на 100.

На този декор данни на Национален статистически институт демонстрират, че 78% от фамилиите у нас имат усложнения при покриване на всекидневните си разноски. Близо 70 на 100 показват, че заплатите им не са променяни през годината. Анкета на института демонстрира, че януари - месецът след празниците - е измежду най-тежките, а доста хора в страната споделят, че в този интервал са похарчили и част от спестяванията си.

Семейството на Диана Иванова от Русе е от 3 души. Диана споделя, че за дарове и за празничните трапези са похарчили към 700 лева и то, откакто са се възползвали от разнообразни коледни понижения. Сега са обезпокоени най-много от сметките, които ще би трябвало да платят през януари за вода, ток и парно.

" Купуваме си дарове и естествено, парите свършват. А в този момент ни предстоят заплащания на налози, заплащания на сметките от декември. Водата е увеличена, особено в Русе и сега сметката ни за вода е по-голяма от тази за ток. А ние се отопляваме на парно и парното е колкото водата ", споделя Диана пред.

Семейство Иванови обмислят икономиии, с цел да се оправят с нормалните разноски през януари, само че занапред знаят, че ще им бъде много мъчно.

" Ако през минали години икономиите помагаха, не мисля че тази година ще оказват помощ, тъй като цените на питателните артикули порастват. Едно яйце към този момент коства 60 стотинки, а приказваме за яйце, не за сирене, самун, мляко или пък меса ", изясни Иванова.

Все отново съгласно специалистите има дребни трикове, които ще ни оказват помощ през януари.

" За да нямаме проблеми с финансите през януари би трябвало да сме заделяли три или четири месеца преди този момент средства ", разяснява Десислава Николова, финансов анализатор.

Ако не ви се прави обстоен бюджет, експертите поучават да приложите правилото 50:30:20.Това значи че би трябвало да отделите 50% от приходите си за неотложни потребности като наем, храна, транспортни разноски. След това следват 30%, в които влизат платена телевизия, разноски за усъвършенствания в дома, занимания. Последните 20% спестявайте.

" Ако въпреки всичко не сме спестявали и през януари не можем да посрещнем закрепени разноски, последният вид, който е и най-лошият, е да прибегнем към бърз заем. Това е най-скъпият вид човек да покрие разноските си. Много е рисковано, има доста скрити такси. Много е елементарно, само че по-добре вземете назаем пари от родственици, другари ", предлага Десислава Николова, финансов анализатор.

Според финансовия анализатор е по-разумно да използваме кредитната карта за покупки, само че не и да теглим пари в брой от нея, тъй като таксите са високи.

Изследване сочи, че по празниците сме изхарчили близо 18% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Според експертите обаче това не е вследствие на замогване на хората и надлежно по-голямо харчене. По-скоро го изясняват с повишаването на храните, което е сред 20 и 50% по отношение на предходната година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР