Семейство с дете от Варна се завърна от коледно-новогодишно гостуване

...
Семейство с дете от Варна се завърна от коледно-новогодишно гостуване
Коментари Харесай

Варненско семейство се завърна от купон в Бургаско с трихинелоза

Семейство с дете от Варна се завърна от коледно-новогодишно посещение при близки в бургаския район с трихинелоза, научи Varna24.bg .
Това станало в края на предходната година, когато в бургаско имало взрив от болни, посочи за медията ни доктор Мая Томова, началник-отдел "Медицинска паразитология " в Регионалната здравна ревизия. 
Семейството гостувало в Карнобат и е консумирало необработено термично свинско месо от заклано прасе под формата на суджук и наденица.
След завръщането си във Варна майката, бащата и детето са признати в Инфекциозна клиника, където са лекувани и към този момент изписани, сподели още доктор Томова.
Експерта акцентира, че болестта не се предава от човек на човек, а единствено от потреблението на необработено инфектирано месо. 
Тя добави, че от две години във Варна и района не са установени огнища на болест с трихинелоза.
Заболяването стартира с гадене, повръщане и разстройство. След това с нараснала температура и болки в мускулите и ставите, оток на лицето. При проучванията се регистрират увеличение броя на елзинофилите в кръвта и чернодборните ензими. Към всички тези признаци в случай че има и потвърдено консумация на инфектирано месо диагнозата е ясна, добави доктор Томова. 
Опасност съществува, в случай че болестта протича по-леко и не бъде намерено в точния момент. Тогава може да се стигне до затруднения като миокардит. 
Подробни препоръки и рекомендации за предотвратяване от рисковото заболяване може да бъде открита на страницата на РЗИ-Варна в рубрика "информация за паразитози ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР