Селскостопанските продукти, изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно,

...
Селскостопанските продукти, изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно,
Коментари Харесай

32,8 милиона тона храни са изнесени по зърнената сделка

Селскостопанските артикули, изнесени в границите на Черноморската самодейност за зърно, възлизат на 32,8 милиона тона. Това оповестява в събота ТАСС, като цитира изказване на Съвместния координационен център в Истанбул. По договорката са направени 1003 отпътувания на кораби от пристанища.

Селскостопански артикули са доставени в 45 страни на три континента по договорката.

От общия размер 46% са изнесени за Азия, 40% за Западна Европа, 12% за Африка и 1% за Източна Европа.

Царевицата съставлява 51% от всички доставки, пшеницата - 27%, слънчогледовият шрот - 6%, слънчогледовото олио - 5%, ечемик - 4% и рапицата - 3%.

Само един транспортен съд - плаващият под турски байрак транспортен съд за насипни товари Samsun, който се товари със зърно в Одеса, сега работи по самодейността.

Сделката изтича на 17 юли.
 Путин разгласи на ЮАР, че договорка за зърното няма
Путин разгласи на ЮАР, че договорка за зърното няма

Заради несъблюдение на уговорките на Организация на обединените нации към Русия

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин разиска с южноафриканския водач Сирил Рамафоса вероятните способи за разрешаване на обстановката към Украйна, в това число и зърнената договорка, заяви пресслужбата на Кремъл. Според известието телефонният диалог се е състоял по самодейност на Южна Африка.

Двамата са разискали въпроса за " договореностите по Истанбулския пакет ", т.е. по този начин наречената " зърнена договорка ", според която украинското зърно се изнася на международните пазари през черноморските пристанища макар продължаващата война.

Путин акцентира, че уговорките, закрепени в съответния меморандум сред Русия и Организация на обединените нации за унищожаване на пречките пред износа на съветски храни и торове, остават неизпълнени досега. Освен това " главната цел на съглашението, а точно доставките на зърно за нуждаещите се страни, в това число на африканския континент, не е осъществена ".
 Гутериш прави последни старания да избави зърнената договорка
Гутериш прави последни старания да избави зърнената договорка

В писмо до Путин предлага метод за по-нататъшно улеснение износа на съветски храни и торове

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, а към този момент и Иран, би трябвало да се организира в Йоханесбург на 22-24 август. Руският президент Путин, чиято заповед за арест беше издадена от Международния углавен съд през март по отношение на обвинявания в нелегално депортиране на украински деца, би следвало да участва на срещата на върха, само че съществува колизия с юрисдикцията на МНС.

ЮАР би била задължена за извърши заповедта за арест, т.е. да арестува Владимир Путин, а обстановката основава за управляващите доста дипломатически неудобства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР