Селският туризъм е единственият останал поминък в родопското село Добралък,

...
Селският туризъм е единственият останал поминък в родопското село Добралък,
Коментари Харесай

Китно село в Родопите - забравено от Бога, но не и от хората

Селският туризъм е единственият останал занаят в родопското село Добралък, община Куклен. Петте къщи за посетители в селото за запълнени за шест месеца напред. Това споделя в изявление за Българска телеграфна агенция кметският наместник Красимир Иванов. В летните месеци обитаемото място посреща туристи от целия свят, в това число Колумбия, Франция и Германия, които наемат къщи или къмпингуват.

Основен проблем в селото е неналичието на вода, което съгласно Иванов се дължи на интензивния дърводобив и съвсем изчезналото обезщетително залесяване. Всяко лято от юни до септември жителите на селото са с режим на водата, а от време на време тя изцяло стопира, уточни той и добави, че в тези месеци селото наброява повече от 1000 души. В зимните месеци има проблем с електрозахранването при снеговалежи. Просеките за електрическите трасета не се поддържат качествено и постоянно това води до повреди, разяснява кметският наместник. Пътят към селото също се нуждае от ремонт.

В Добралък преди години са се отглеждали 1200 дка картофи, 3000 дка ливади, 2000 овце, развивал се е дърводобив. През годините жителите на селото са наброявали съвсем 1000. Днес с непрекъснат адрес в него са 41 души, а с сегашен - 25. Най-пълно е селото в последната събота на юли, когато е обичайният събор. Интересен празник е обичаят " пусти старци ", който прилича кукери и се организира в края на февруари или началото на март.

В селото и покрайнините му са открити 18 параклиса, като от тях 5 са възобновени. Първата огромна черква в Добралък " Света Богородица " е приключена през 1849 година Преди години са откраднати иконостаса и троновете на храма, който се разрушава и има потребност от ремонт, сподели още Иванов.

Добралък е ситуирано в Родопите, в най-южната част на община Куклен, с надморска височина 1066 метра.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР