Селения до шия на паметника Шипка. Онези, които бяха решили

...
Селения до шия

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Селения до шия на паметника Шипка: Кюфтето чукна пет лева

Селения до шия на паметника Шипка. Онези, които бяха решили да посрещнат националния празник на върха, бяха ударени от високи цени. За едно кюфте или кебапче, те трябваше да броят 5 лв.. Сумата обаче не спря гладните хора и те се раздаваха като топъл самун.

Още преди изгрев слънце монументът бе цялостен с патриотично настроени българи

Хората изкачваха върха през целия празничен ден.

Разбира се, това бе златна мина за търговците, които работят на правилото „ Ден година храни “. Щандове предлагаха храни и питиета с много високи надценки. Продаваха се също флагове, магнити и всевъзможни сувенири, както и картички с аспект към Шипка.

Освен българските флагове, на Шипка се вяха и доста съветски

Хиляди се стекоха на върха, развявайки български си флагове. Но доста хора носеха и съветския байрак. Тази година наличието на знамената на Русия тази година бе по-осезаемо от всяка друга. Почти всяко второ знаме беше съветско. А то не беше и единствено. На Шипка се качиха и хора с тениски Съюз на съветските социалистически републики и шапки със сърп и чук.

Полицията свободно допускаше тези хора до паметника. Органите на реда обясниха, че няма предписание да не разрешават на хората да развяват съветски флагове.

Въпреки това при идването на формалните лица няколко индивида бяха задържани

Тълпата се нажежи, когато при паметника дойде ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Той бе посрещнат с мощни освирквания и крясъци „ Оставка “. По-буйните родолюбци пък  хвърлиха шишета от минерална вода по преминаващата делегация и това наложи задържането им.

Партийни байраци също всеобщо се виждаха под Шипка. Те бяха основно на „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация. На фона на освиркванията към ръководителя на Народното събрание президентът Румен Радев бе бурно приветстван.

Не липсваха и приятни моменти

Измежду бурното въодушевление на множеството една госпожица сподели „ да “ на своя обичан. Двамата бяха облечени в национални носии от кюстендилския край. С тях имаше още няколко младежи, които обясниха, че са фолклорна групировка от Сапарева баня. От другия завършек на паметника пък се изви огромно кръшно българско хоро, несъмнено, в акомпанимент на рефрена „ Бяла роза “.

Пяха се още църковни песнопения, военни маршове и патриотични песни. Оказа се, че на върха са се изкачили и няколко хора от разнообразни читалища в страната. Децата от тях припяваха в един глас с огромните. Най-обединени на паметника бяха българите, щом военният оркестър засвири националния химн.

Тогава всички запяха с цялостни гърла, а ехото им отекваше надалеч в Балкана

„ Идваме тук всяка година, тъй като обичаме България и сме патриоти. Не желаеме война, а мир. Но не може да се отхвърля историята и че Русия ни е освободила от турско иго. Ние сме българи и пазиме българщината “, разяснява млад мъж, облякъл национална носия.

Друг по-възрастен добави:

„ Не бива да разделят народа политиците. Не бива да разделят хората и да спорят кой е същинският празник на България “.

Източник: Телеграф
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР