Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за мъже Росен

...
Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за мъже Росен
Коментари Харесай

Росен Барчовски пред БНТ: След мача с Германия казах на момчетата Шапки долу!

Селекционерът на българския народен тим по баскетбол за мъже Росен Барчовски даде извънредно изявление за феновете на предаването " Арена спорт ", в което се върна седмица обратно към популярния триумф против международния първенец Германия в " Арена Ботевград " с 67:62 в мач от квалификациите за Евробаскет 2025.

Пред Българска национална телевизия опитният ментор показа, че в действителност е почувствал голяма поддръжка след тази победа и разкри малко повече елементи към рецептата за това по какъв начин се побеждава планетарният отличник.

" При нас постоянно работи това да изиграем един по-лош мач, както този против Швеция няколко дни по-рано, с цел да почистим грешките и душевен, и спортно-технически. Освен това не трябва да забравяме и атмосферата в Ботевград. За тази аудитория просто няма по какъв начин де се раздадеш до края. Баскетболът е доста психически спорт, в който поддръжката е доста значима. Видяхте, че даже германците не съумяха да покажат най-хубавото от себе си, само че за това имаме виновност и ние. За мен този мач е може би най-хубавият за България във връзка с играта в отбрана, макар че нашият жанр е малко по-различен ", стартира Барчовски.

" На първия таймаут подчертавах върху това, че действаме прибързано. Нито аз, нито моя щаб, а и момчетата обаче просто нямахме право да се предадем, тъй като ние постоянно излизаме за победа без значение от противника и това от време на време дава резултати. След дуела естествено им благодарих на момчетата и ги поздравих за мъжкарството. Спомням си единствено, че им споделих: " Шапки долу! ", продължи той.

Родният експерт благодари още на хората от своя щаб за усърдната работа и разкри, че е получил ентусиазъм за дуела против германците от огромната ни баскетболна звезда Александър Везенков.

" Говорих с Везенков преди мача. Той има страхотното качество да вдъхва положителна сила и религия, а тези думи са повече от всичко останало ", показа българският селекционер.



Барчовски не пропусна да обърне внимание и на проявеното геройство на част от своите състезатели, в това число натурализираният американец Коди-Милър Макинтайър, които излязоха против Бундестима, макар че бяха с травми.

" Да проявиш геройство и да излезеш да играеш с травма е победа преди успеха. Травми постоянно има, само че моралът да преодолееш болката не постоянно е там. Тези хора си изкарват парите по клубовете, а не в националния тим, само че когато хора като Павлин Иванов, Коди-Милър Макинтайър, Димитър Димитров и Георги Боянов вземат решение да играят макар всички проблеми, това към този момент е победа преди успеха. В случая на Коди това демонстрира по-българско държание от някои хора в страната. Много хора обичат да приказват за национализъм, само че тук не трябват думи, а каузи. Още когато го избирах за националния тим, аз желаех да се уверя, че той е стойностен човек, тъй като това се вижда доста рядко. Баскетболните му качества пък ги оставям без коментар ", съобщи наставникът.

Старши треньорът, водил България на три европейски шампионати по баскетбол за мъже, приказва още и за това дали той към този момент гледа към Евробаскет 2025, както и какво следва за националния тим през идващото лято.

" Има време да мислим за европейското състезание. Аз съм се научил в никакъв случай да не си върша сметки и да ходя малко по малко. Следващите два мача са чак през ноември, а до тогава страстта ще е поотминала. За мен са извънредно значими две неща - да бъдем в най-благоприятен състав и да запазим същия дух ", разяснява Росен Барчовски.

" Предвидили сме лятото да организираме лагер, на който обаче наложително да имаме контролни срещи. Предполагам, че тогава тимът ще наподобява с по-млад състав, само че би било хубаво да изпълним тази концепция ", продължи българският селекционер.

Накрая опитният експерт приказва и за обстановката в клубния му отбор ЦСКА, който сега се намира в сложен интервал.

Взехме ограничения да приключим шампионата без финансови катаклизми. Предпочетохме да се разделим с някой от най-силните ни и скъпи играчи, с цел да има успокоение. Може да намалеят малко опциите и упованията, само че не и моите упоритости. Мечтая си, че с този състав може да създадем нещо по-голямо.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР