Секциите зад граница ще бъдат около 760 в 68 държави.

...
Секциите зад граница ще бъдат около 760 в 68 държави.
Коментари Харесай

Около 760 ще са секциите зад граница, прогонозира Външно министерство

Секциите зад граница ще бъдат към 760 в 68 страни. В 21 от тях или в към 200 секции ще се гласоподава с машини. За първи път секция ще има в Бахрейн. Това съобщи Калин Анастасов от работна група " Избори " към Министерство на външните работи. На брифинг за медиите министерството очерта главните проблеми в организацията на вота, които по този път ще бъдат по-трудни за подготовка поради възможния балотаж на президентските избори.

" Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде, в случай че има втори тур. От законодателя това не е планувано, само че ние за къс период от време ще би трябвало да изпратим още веднъж бюлетини. Това, което също ни тормози, е, че ЦИК обмисля вместо да смени софтуера, да изпрати нови машини. Не сме сигурни, че ще можем да доставим на всички места машини и бюлетини за гласоподаване за втори тур ", уточни Иван Кондов.

За да бъдат избегнати някои други проблеми, той прикани Централната изборна комисия да изпрати по-рано методическите инструкции, както и политическите партии да дадат по-рано своите оферти за членовете в Секционните изборни комисии. " Този развой постоянно е предизвиквал известно напрежение сред сънародниците ни в чужбина ", уточни още Кондов и помоли партиите да оферират добре готови претенденти, които и преди са взели участие в избори.

Той акцентира значимата роля на българските общности в процеса на подготовката на изборите отвън страната и съобщи, че са получени доста оферти от тях за възстановяване на на процеса по образуване на изборите. Кондов заяви, че е получено предложение от Мрежата на изборните доброволоци зад граница за основаване на платформа, която да улесни връзката в изборната нощ. " Това не е в нашите пълномощия, само че поддържаме тези оферти ", съобщи Кондов.

Той добави, че министерството е готово да даде техническата платформа, посредством която да се направи отдалечено образование на всички членове на СИК зад граница. " Изключително належащо е такова образование, тъй като има доста хора, които не познават процеса ", счита Кондов. Той изясни, че Министерството към този момент не разполага с задоволително хора, които да бъдат командировани по места и там да образоват комисиите, по тази причина едно такова образование би било извънредно значимо.

Допълнителните секции в Гърция, които бяха разкрити за изборите през юли, ще бъдат обслужени напълно от чиновници на Министерството на външните работи, защото няма задоволително българи на тези места, които да ги провеждат, сподели още Кондов. Той разгласи, че тази година за първи път се отваря секция и в Бахрейн. В секциите ще се съблюдават противоепидемичните правила, наложени в съответната страна. По думите на Анастасов пък поради дребния брой подадени заявки за гласоподаване - към 56 хиляди, над 130 хиляди български жители ще би трябвало да бъдат дописвани в описите, което доста ще забави процеса на гласоподаване. За облекчение обаче протоколът, в който се подписват гласоподавателите, че са дали своят вот, ще бъде единствено един.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР