Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

...
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна
Коментари Харесай

Киев съобщи за план „Б“ в случай на прекратяване на транзита на газ от Русия


Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Александър Данилюк съобщи за проект „ Б “, от който Киев ще се възползва при положение на преустановяване от Руската Федерация на преноса на газ за Европа.

„ Би било безусловно безконтролно да нямаме проект „ Б “, е споделил той в изявление за Би Би Си Украйна, представен от ТАСС.

Въпреки, че по думите му, от 1 януари 2020 година изтича срокът за контракт за преноса с Русия, съответни договаряния сред страните са вероятни след образуване на ново държавно управление в Украйна и назначение на нов министър на енергетиката. „ След образуването на ново държавно управление би трябвало да бъде избрана нова група и ръководител на тази група, министър на енергетиката, който ще дава отговор за договарянията за подписването нав или продължение на този контракт, - е отбелязал той, добавяйки, че в разработваната тактика за национална сигурност главно внимание се отделя на въпросите за енергийната сигурност. – Въпросът за енергийната сигурност е приоритет за управлението на страната “.

В отговор на въпроса, дали Украйна ще оцелее без преноса на съветски газ, Данилюк е споделил “ „ Разбира се, ще оцелеем…Но това не е въпрос единствено на оцеляване, това е въпрос за развиването на страната “. Той е добавил, че преносът на газ е значим за Украйна както в подтекста на приемане на средства от него, по този начин и за развиването на газотранспортната система и опцията за привличане на вложения.

Договорът за пренос на съветски газ през територията на Украйна е подписан през 2009 година и изтича в края на 2019 година Украинската страна нееднократно декларира, че не може да одобри настояването на Русия за продължение на контракта в сегашния тип и разисква сюжети при положение на преустановяване на преноса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР