Сегашният бичи импулс на фондовия пазар е изправен пред няколко

...
Сегашният бичи импулс на фондовия пазар е изправен пред няколко
Коментари Харесай

Рецесия, инфлация и FOMO: Най-големите заплахи за фондовия пазар

Сегашният бичи подтик на фондовия пазар е изправен пред няколко обилни риска, които биха могли да нарушат неотдавнашното му мощно показване.

Експертите от Уолстрийт сигнализират за надценените акции и несигурното положение на стопанската система, което контрастира с увереността на някои вложители в мекото приземяване.

Опасенията за криза не престават, подчертани от сигналите на пазара на облигации от края на 2022 година насам. Прословутата крива на доходността на 2-10 годишните държавните облигации за малко време се обърна внезапно, напомняйки за условия, невиждани от 1981 година насам.

“Пълният модел ”, различен знак за криза, понастоящем демонстрира 85% възможност за стопански спад през тази година, което е най-високата възможност от Голямата финансова рецесия насам. Дори лека криза може да докара до обилни загуби на фондовите пазари, като евентуалните спадове могат да надвишават една трета, както се случи по време на рецесията при започване на 2000 година

Инфлационният напън в допълнение усложнява пазарните вероятности. Потребителските цени надминаха упованията през януари, като се покачиха с 3.1% на годишна база, а базисната инфлация набъбна с 3.9%, отбелязвайки най-значителния си скок от осем месеца насам.

Неочакваното покачване на цените отслаби упованията за понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас (Фед). Пазарните прогнози сочат 32% възможност за намаляването им със 100 базисни пункта до края на годината, което надвишава формалните прогнози на Фед, както демонстрира CME инструментът FedWatch.

Неотдавнашните рекордни стойности на фондовия пазар, в комбиниране с ентусиазма във връзка с изкуствения разсъдък (AI), изстреляха някои акции до изключителни висоти през миналата година. Въпреки това, огромна част от този възторг може да се дължи по-скоро на неспокойствие, в сравнение с фундаментални фактори, което може да докара до надценяване.

Ветеранът вложител Бил Смийд предизвести за несъразмерни спекулации, като предвижда забележителен спад в цената на най-скъпите акции.

Джон Хъсман, прочут с точните си прогнози за минали пазарни спадове, предизвести за рискови оценки, които могат да доведат до обилни пазарни корекции.

Въпреки тези предизвестия някои вложители остават оптимистично настроени по отношение на динамичността на фондовия пазар. Проучване на AAII сподели, че 42% от вложителите показват оптимизъм по отношение на вероятностите на фондовия пазар през идващите шест месеца.

Освен това изследване, извършено от Йейлското учебно заведение по мениджмънт, откри, че 81% от самостоятелните вложители чакат Dow да приключи годината с по-високи стойности – извънредно оптимистично въодушевление, напомнящо за март 2007 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР