Сегашната рекордно висока инфлация ще доведе до по-съществено увеличение на

...
Сегашната рекордно висока инфлация ще доведе до по-съществено увеличение на
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите, но догодина

Сегашната рекордно висока инфлация ще докара до по-съществено нарастване на пенсиите с една година забавяне - от 1 юли 2023 година Така действително през актуалната година инфлацията ще изяде пенсиите и хората, които разчитат на тях, ще обеднеят, написа " Труд ". Това излиза наяве от тригодишната бюджетна прогноза за 2023-2025 година, готова от екипа на министъра на финансите Асен Василев, която е пусната за публично разискване.

Според документа, в интервала 2023-2025 година ще продължи практиката пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат индексирани по “швейцарското правило” - със сбора от 50 на 100 от повишаването на осигурителния приход и 50 на 100 от инфлацията за миналата календарна година. Същото предписание е заложено и в бюджета за актуалната година. Според прогнозите на министерството пенсиите ще бъдат увеличени с 6,1% от 1 юли 2022 година, с 9,1 на 100 от средата за 2023 година, с 6,9 от 1 юли 2024 година и с 5,4 на 100 от средата на 2025 година Това предписание може да е положително в интервали, когато няма значително повишаване на цените. Но в актуалната обстановка при потребление на “швейцарското правило” по-съществено индексиране на пенсиите поради сегашната рекордна инфлация ще има чак от 1 юли 2023 година, разясниха финансисти. А от 1 юли 2022 година се планува пенсиите да бъдат увеличени единствено с 6,1%, което отразява инфлацията за предходната година, когато нямаше война и цените не нарастваха толкоз бързо.

Според прогнозата на Министерството на финансите, инфлацията в края на 2022 година ще бъде 10%. А плануваното нарастване на пенсиите от 1 юли 2022 година е единствено с 6,1%. Това значи, че действително през актуалната година, когато Кирил Петков е министър председател, пенсионерите действително ще обеднеят.

От Министерството на финансите плануват минималната пенсия също да бъде вдигана по “швейцарското правило” и от 1 юли да стане 392,57 лева А от 1 юли в интервала 2023-2025 година се чака да нарасне надлежно на 428,29 лева, 457,85 лева и 482,57 лева Така действително още четири години минималната пенсия ще остане под 500 лева, макар рекордната инфлация сега.

Същевременно от 1 юли 2022 година ще отпаднат коронавирус добавките от 60 лева Това ще докара до обедняване на множеството пенсионери, тъй като индексирането на пенсиите с 6,1% няма да покрие отпадането на коронавирус добавката. Сега минималната пенсия с коронавирус добавка е общо 430 лева, а в бюджета за 2022 година е планувано от 1 юли минималната пенсия да стане 392,57 лева, което с отпадане на коронавирус добавката значи понижение на парите за хората с 8,7%. Това дружно с рекордно високата инфлация ще докара до доста обедняване на пенсионерите.

От ръководещата коалиция дадоха обещание да има пенсионна промяна, която да влезе в действие от 1 юли 2022 година с актуализация на бюджета. Тригодишната бюджетна прогноза на министъра на финансите е направена на база настоящето законодателство и в нея не е заложено по-голямо нарастване на пенсиите, което да покрие отпадането на коронавирус добавката. Рекордно високата инфлация обаче ще докара до повишение на приходите в държавната хазна, което ще даде известна независимост на кабинета при актуализацията на бюджета защо да даде в допълнение събраните доходи. Пенсионерите може да получат и по-голямо нарастване от заложените в бюджета 6,1%. Може би това е повода кабинетът да не подхваща ограничения за преодоляване на инфлацията - да има спомагателни доходи, които да похарчи, само че цената на тази политика заплащат всички хора на заплата при влизане да пазарят в магазина.

В интервала 2023-2025 година оптималният размер на пенсиите да остане на настоящето равнище от 1500 лева е заложено в тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Същевременно се резервира годишното нарастване на възрастта за пенсиониране. От 1 януари на всяка календарна година продължава увеличението на възрастта за придобиване право на пенсия с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете, както и на нужния застрахователен стаж за придобиване право на пенсия с по 2 месеца и за двата пола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР