Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която

...
Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която
Коментари Харесай

Шведският модел... по български

„ Сега виждаме ясно, че дребната опция да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, към този момент я няма “. Това е част от посланието на министър-председателя Бойко Борисов във фейсбук профила му на 25 ноември. Оказва се, че думите не са единствено негови – безусловно същото изречение употребява и шведският му сътрудник Стефан Льовен в телевизионно послание към нацията от 22 ноември.

За евентуалното плагиатство алармира икономистът Иво Мирчев, който откри цели пасажи, взаимствани от речта на Льовен и подписани от името на българския министър-председател. Голяма част от тях се припокриват по смисъл, а някои фрази съответстват съвсем буквално. Льовен декларира: „ Швеция е подложена на тестване. Но Швеция ще се изправи “, а Борисов –  „ Подложени сме на тествания. Но ви убеждавам, че дружно ще се оправим с тях “.

Това са единствено няколко образеца за безспорните сходства в изявленията на двамата министър председатели. Приликите сред тях обаче стопират тук – политиката им за справяне с ковид се разграничава радикално и до момента в който шведската бе избрана от Световната здравна организация като добър образец за битка с вируса, то България заема първо място по смъртност в Европа в няколко следващи дни.

Какви са разликите?

По време на първата вълна от COVID-19 Швеция избра необикновена тактика за справяне с пандемията – вместо да затваря хората и бизнесите им, да не разрешава и лимитира, шведското държавно управление заложи на цивилизованите рекомендации. Властите предложиха спазването на обществена отдалеченост и работата

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР