Сега повече от всякога се нуждаем от здрава имунна система,

...
Сега повече от всякога се нуждаем от здрава имунна система,
Коментари Харесай

Хранителните вещества на здравата имунна система

Сега повече от всеки път се нуждаем от здрава имунна система , която да се бори с COVID-19 и в това време да не рухне от целия този стрес, с който живеем. Това несъмнено е комплицирана задача, по тази причина се нуждаем и от сериозна поддръжка. А нея е най-добре да търсим не по рафтовете на аптеките, а в хладилника и в чинията си.

В новата си книга, отдадена на имунитета, американският академик в региона на сърдечно-съдовата система доктор Джеймс ДиНиколантонио още веднъж акцентира какъв брой са значими сънят, упражненията и минимизирането на напрежението за положителни защитни сили на организма . Но и храната е от същото основно значение.

Хранителните субстанции, които одобряваме, имат основна роля за редица процеси. Така производството на имунни кафези да вземем за пример изисква съответни витамини и минерали. А рекомендацията на лекаря включва избрани хранителни субстанции, които наложително би трябвало да участват в менюто ни , с цел да се борим сполучливо с вирусите и възпаленията.
 Снимка 508757

Селен

Може да не е толкоз известен, само че дефицитът му се свързва с по-слаби защитни сили на организма, а в последните месеци - и с повече затруднения и риск от гибел при заразяване с COVID-19. Това важи в цялостна мощ и за други РНК вируси, които могат да ни нападат.

Недостигът на селен, в случай че разчитаме да си го набираме единствено посредством храната, е все по-често срещан по целия свят. Той се съдържа с месото, яйцата, бобовите култури, ракообразните и бразилския орех.
 Магнезий, цинк, селен и храните, които съдържат значимите минерали
Магнезий, цинк, селен? Ето какво да похапваме

Храни, богати на значими минерали

Витамин D

За него се сподели доста напоследък и просто няма по какъв начин да не го наредим измежду питателните субстанции, които подкрепят имунитета. В съвсем всички наши имунни кафези има детектори за този витамин. Когато в организма има зараза, имунната система освобождава протеини, наречени цитокини.
 Снимка 508758

Когато рецепторите за витамин D се задействат, те оказват помощ за понижаване на " възпалителните " цитокини, като в това време усилват противовъзпалителните цитокини, които спомагат за понижаване на общото инфектиране. Така се заобикаля и рисковият резултат на цитокиновата стихия, който може да докара до сепсис или гибел.

Освен това, " слънчевият " витамин е нужен за производството на антимикробни протеини. Неговият недостиг пък става все по-често срещано събитие. Приема се най-вече като хранителна добавка, само че се съдържа и в мазните риби и в яйцата. Разбира се, не трябва да забравяме и постоянните разходки на слънце.
 Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие срещу ковид
Витамин D – тайното ни оръжие срещу ковид

Какво демонстрират последните изследвания

Сол

Свикнали сме да я одобряваме като нездравословна, само че тя е главен минерал и има своите изгоди за нашия организъм. Липсата на сол води до неприятен метаболизъм и проблеми като инсулинова устойчивост и увеличение на неприятния холестерол. Освен това, въздейства зле на съня и може да докара до отмалялост.

Солта оказва помощ на имунната система за унищожаването на нахлуващите патогени. Хлоридът, намиращ се в нея, се секретира от имунните кафези под формата на хлороводородна киселина, която унищожава нездравословните бактерии, вируси и гъбички. Образува се и таурин хлорамин, който оказва помощ за битка с възпалението по време на вирусни инфекции.
 Снимка 508760

Неслучайно солените гаргари и инхалации са потвърден способ за лекуване на възпаленията на горните дихателни пътища. В розовата хималайска сол пък се съдържа и йод, който е по този начин значим за щитовидната жлеза и имунната система.

Цинк

Той се съдържа в месо, раци, омари, бобови растения, ядки и семена, а съвсем половината население на планетата страда от неговия дефицит. Цинкът усилва доста чувствителността към разнообразни патогени. Редовният му банкет като хранителна добавка пък понижава продължителността на настинките със седем дни, предава Daily Mail.
 Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве
Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве

Против оксидативния стрес

Витамин С

Всички знаем, че е доста значим за нас, само че евентуално не знаем по какъв начин тъкмо ни оказва помощ. За разлика от множеството животни, ние, хората, не го произвеждаме. А той подтиква образуването и разпространяването на имунни кафези и спомага за повишение на способността им да се борят с инфекциите.
 Снимка 451612

Необходим е и за образуването на колаген, който освен прави кожата ни по-красива, само че и усъвършенства белодробната функционалност. Може да понижи и продължителността и тежестта на настинките. А най-хубавото е, че можем елементарно да си го набавим с храната - като консумираме доста плодове и зеленчуци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР