Сега около 60 от близо 220 мандри в страната правят

...
Сега около 60 от близо 220 мандри в страната правят
Коментари Харесай

Агроминистерството забранява една мандра да произвежда и сирене, и "палмов" продукт

Сега към 60 от близо 220 мандри в страната вършат и истинския артикул, и имитиращия, като употребяват обособени линии

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции три компании за необoзначени растителни мазнини в сирене

Имуществената глоба е за " Рафтис – милк ", " Сирма Приста " и " Чех – Йосиф Новосад "
10 авг 2017
Димитър Зоров: Липсата на надзор понижава качествените млечни артикули

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред " Капитал "
8 май 2017
Какво ядем

Пет трендове, които ни описват по какъв начин са еволюирали навиците на хранене на българите за 10 години
16 сеп 2016 В едно и също дружество няма да могат да се създават млечни и имитиращи артикули, които се вършат главно с растителни мазнини. Това планува план на земеделското министерство за допълнение на Наредба № 1 от 2016 година за хигиената на храните, оповестен за публично разискване. Ако бъде признат, компаниите ще имат едномесечен период, за приведат активността си в сходство с новите условия.
Така страната се меси коя фабрика какво да създава, вместо да обезпечи надзор, който да следи дали с етикет " сирене " се оферират артикули с палмово масло.

Сега – под един покрив, само че на обособени линии

Проблемът със " сиренето " от палмово масло не е от през вчерашния ден. Храните с растителни мазнини са доста по-евтини от класическите млечни артикули и това ги прави привлекателни и за производителите, и за част от купувачите. По данни на отдел " Агростатистика " в Министерството на земеделието през 2015 година са създадени 19 хиляди тона " краве сирене с растителни мазнини ", през 2016 – 16 хиляди тона, а през януари и февуари т.г. - 1663 тона.

Сега предприятията имат право да създават млечни и имитиращи артикули " под един покрив ", само че на обособени линии, и са длъжни да го разгласят в организацията по храните. По данни на браншовите организации това са избрали към 60 от близо 220 мандри в страната. Всички съставки би трябвало да бъдат обозначени на етикета, на щандовете в магазините също би трябвало да има ясни надписи, че продуктът съдържа растителни мазнини.

Задълженията обаче постоянно не се съблюдават. Проверка на " Активни консуматори " през май 2016 година откри, че в 6 от 36 изследвани марки сирене има растителни мазнини, които не са оповестени. Пак през май същата година след сигнал на " Активни консуматори " Комисията за защита на конкуренцията санкции три млекопреработвателни предприятия поради съществуване на немлечни мазнини в създаваното от тях краве масло, които не са маркирани върху опаковката на продукта.

Бъдеще - едно от двете

Ако препоръчаните в този момент промени в наредбата бъдат признати, това значи, че предприятията ще би трябвало да се откажат или от производството на млечните артикули, или на тези с палмово масло, до момента в който не записват втори обект.

От земеделското министерство не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за какъв брой компании се отнася смяната, какъв е предстоящият резултат от нея за бранша, за контрола на пазара и за потребителите.

От отчета към плана за смяна на наредбата излиза наяве, че това е една от ограниченията на министерството, която цели да " увеличи търсенето на сурово мляко посредством стимулиране на използването му при производството на млечни артикули ", както и " да ускори потребителския интерес към другите типове млечни артикули ". Не е оценен разновидността и 60-те мандри да изберат да създават единствено евтините " палмови " разновидности и да спрат да купуват мляко за достоверните артикули.

В изявление за в. " 24 часа " министър Румен Порожанов твърди, че опцията един и същи производител да прави два типа артикули е довела до " компрометиране на българските млечни артикули и на интернационалния пазар ". Според него препоръчаната възбрана е " мярка, която е вярна и бе подкрепена от целия отрасъл. Безспорно ще има и отрицателно настроени оператори, които вършат немалки облаги. Те могат да останат в сектора, само че да се знае, че вършат имитиращи артикули. Като такива могат да се конкурират между тях, само че не и с млечните производители. Искаме да пресечем опцията да се спекулира с качеството, когато се афишира, че е млечен артикул, а вътре има растителни мазнини ", споделя още в същото изявление министър Порожанов.

Двата лагера

Разговори на " Капитал " демонстрираха, че браншът е разграничен в оценките си за смяната. " За мен производството на артикули с растителни мазнини в млекопреработващи предприятия би трябвало да бъде неразрешено, с цел да не се смесват истински с имитиращи артикули в мандрата. Имитиращите би трябвало да отидат в други предприятия - в тези, които преработват растителни масла ", счита Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България и притежател на мандра " Пършевица ".

" Това е положително решение. Масово се злоупотребява с имитиращи и млечни артикули и съгласно мен тази стъпка би трябвало да ограничи злоупотребите. Но всичко е въпрос на надзор ", споделя Ярослав Димитров, притежател на млекарница " От фермата " в столичния квартал " Гоце Делчев ", който работи с над 20 български производители на достоверни млечни артикули, салами, тестени произведения и други

Георги Хаджийски, търговски шеф на " Хаджийски и наследник ", също поддържа предлагането: " Ние не произвеждаме имитиращи артикули. Според мен смяната е добра, изключително когато става въпрос за някои дребни производители, при които липсва надзор, както и за компаниите в сивия бранш. Някои сътрудници, които в този момент имат по две линии, волно или несъзнателно от време на време бъркат с надписите върху етикетите, тъй че такива неточности би трябвало да престанат с отделянето на предприятията. Но срокът от един месец за привеждане на производствата в сходство с наредбата не е задоволителен. Собствениците са вложили доста и би трябвало да им се даде действително време за реакция ", разяснява Хаджийски.

Предложената възбрана обаче провокира въпроси и подозрения в част от компаниите в сектора. Според Богдан Борисов - ръководител на Националната асоциация на млекопреработвателите и притежател на мандра " Карабунар ", " мярката е дискриминационна, тъй като се отнася единствено до българските производители ". Освен това тя ще докара и до дискриминация по отношение на обектите. Ако в този момент предприятието работи в съответствие 40:60, откакто направи избора си, ще се лиши или от 40%, или от 60% от досегашния си потенциал. А това ще повлияе върху неговата конкурентоспособност и ще даде непредвидена пазарна мощ на други компании, изясни още Богдан Борисов. Част от компаниите в асоциацията, на която той е ръководител, считат, че с смяната " ще бъде разчистен пазарът за задгранични съперници, които ще се възползват от основания вакуум в предлагането " и че " няма да се реши казусът с търсенето на по-големи количества сурово мляко ".

" Ние сме за съществена възбрана на продажбата и разпространяването на имитиращи артикули. Това значи освен възбрана на производството, само че и на вноса им. Такова ограничаване не съществува в другите европейски страни, само че съгласно нас единствено по този начин може да се почисти казусът с влагането на палмови мазнини в имитиращи артикули ", съобщи Богдан Борисов.

Николай Вълканов, изпълнителен шеф и анализатор в " ИнтелиАгро ", е уверен, че с смяната се вкарва рисков казус, при който страната принуждава цели бизнеси да бъдат затворени, с цел да подтиква други. " Да принудиш едно дружество да изнесе част от активността си в друго дружество граничи със възбрана. Не е ясно какви биха били икономическите загуби от това деяние – ще има ли закрити работни места, какви ще са спомагателните разноски, с цел да се възвърне едно произвеждане, ще докара ли до повишаване на готовия артикул, по какъв начин ще се отрази на хората с по-ниски приходи, които при избора си се управляват само от цената. Не споделям, че хората би трябвало да се хранят с палмово масло, само че не мисля, че с препоръчаните промени ще се реши казусът с търсенето и предлагането на имитиращи артикули ", разяснява Николай Вълканов.

Коментари и мнения по препоръчаната смяна се одобряват до 23 май на Портала за публични съвещания. Стара концепция

Опитите за смяна на Наредба № 1 от 2016 година за хигиената на храните са от 2016 година, излиза наяве от отчета към предлагането. Проектът е претърпял няколко публични разисквания. За него е направена цялостна оценка на въздействието, предоставена от министерството на външен реализатор, резултатите от която обаче не са представени в отчета.

Наредбата е била нотифицирана според европейската Директива (ЕС) 2015/1535. През януари 2017 година България дава спомагателна информация, след което Европейската комисия е " изразила позитивно мнение " по препоръчаната смяна. По време на назначеното служебно държавно управление в първите месеци на 2017 година обаче не са предприемани по-нататъшни дейности, свързани с проектонаредбата.

През април т.г. на съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни към земеделското министерство още веднъж са разисквани проблемите на млечния бранш в страната. Дискусиите удостоверили нуждата от въвеждането на спомагателни нормативни условия и ограничения към производството, разфасоването и преопаковането на имитиращи артикули, твърди отчетът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР