Сега, благодарение на реконструкцията на лицето на най-могъщия фараон на

...
Сега, благодарение на реконструкцията на лицето на най-могъщия фараон на
Коментари Харесай

Създадоха научна реконструкция на лицето на могъщия Рамзес II

Сега, с помощта на реконструкцията на лицето на най-могъщия фараон на античен Египет Рамзес II, можете да видите по какъв начин е изглеждал той преди 3200 години, пише 

Фараон Рамзес II е представител на XIX династия и ръководи Древен Египет в продължение на 66 години от 1279 до 1213 година пр.н.е. Той постоянно е именуван Велики и Победител, защото по време на ръководството си той доста уголемява територията на страната си, а също по този начин по време на ръководството му Египет в действителност процъфтява.
 Фараон Рамзес II  Снимка: Daily Mail
Египетски и британски учени сплотиха напъните си, с цел да основат първата научна реорганизация на лицето на един от най-великите владетели на античния свят. За да създадат това, те използваха компютърна томография на същинския му череп, с цел да пресъздадат чертите на лицето допустимо най-точно. Учените взеха решение да покажат фараона на 45 години, а също по този начин сътвориха образно съмнение по какъв начин може да наподобява на 90 години. Въпреки че египтолозите не знаят навръх каква възраст се е възкачил на трона и тези оценки демонстрират, че той е станал фараон на 20 или 25 години.
 Фараон Рамзес II Снимка: Daily Mail
Според Сахар Салим, откривател от университета в Кайро, Египет, реконструкцията демонстрира относително хубав египтянин.
 Фараон Рамзес II  Снимка: Daily Mail
" Начинът, по който трябваше да наподобява Рамзес II, беше повлиян от външния тип на мумията му, само че ние успяхме да създадем едно в действителност живо лице. Фараонът наподобява тъкмо както си мисля, че е бил, с ясно изразен нос и мощна челюст ", споделя Салим.
 Фараон Рамзес II Снимка: Daily Mail
Според Каролайн Уилкинсън от Ливърпулския университет Джон Мурс, Англия, благодарение на 3D модел на черепа на фараона и наличните анатомични данни е получена удивителна реорганизация на лицето на фараон Рамзес II.
 Фараон Рамзес II Реконструкция на лицето на фараона Рамзес II. Ето го на 90 години Снимка: Daily Mail
„ Всички хора имат почти идентична конструкция на мускулите на лицето, тъй че успяхме да пресъздадем мускулната конструкция, мастните пластове и кожния пласт, които приложихме върху симулирания череп “, споделя Уилкинсън.

„ Първоначално имаме работа единствено с мумия, само че когато пресъздадем лице, изключително на подобен фараон, го вършим по-човешко, т.е. това не е просто лице на мъртва мумия “, споделя Салим.
 Фараон Рамзес II Реконструкция на лицето на фараона Рамзес II. Ето го на 90 години Снимка: Daily Mail
Но реконструирането на лицето на античен египетски фараон, който е мъртъв от повече от 3000 години, не е лесна задача, споделят учените. Например, черепът самичък по себе си не може да разкрие всички аспекти на външния тип на индивида. Затова учените са употребявали непокътнати исторически данни и мумифицирани меки тъкани, с цел да пресъздадат най-вероятния цвят на очите, косата и кожата.

" Това е първата и единствена научна реорганизация на лицето на фараона Рамзес II, основана на компютърна томография на същинската му мумия. Предишни опити да се пресъздаде лицето му бяха ненаучни и най-вече артистични ", споделя Салим.

Припомняме, учени създадоха лицева реорганизация на жена, живяла преди 500 години и страдаща от сифилис.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР