Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи

...
Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи
Коментари Харесай

Вера Йоурова в писмо до БХК: ЕК следи отблизо случая със заплахи към съдия Цариградска

Европейската комисия „ следи от близко развиването на случая " със систематичните закани към българската съдийка Владислава Цариградска и „ продължава да работи интензивно и да поддържа напъните за подсилване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз ". Това твърди заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова в писмо до Българския хелзинкски комитет (БХК). Кореспонденцията е в отговор на друго писмо на правозащитната организация за положението на правосъдната система в България.

В края на март 2024 година БХК изпрати до основни районни и интернационалните организации - Съвета на Европа, Европейския съюз, Организация на обединените нации и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), изразявайки поддръжка за позиция на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ) и Съдии за съдиите и Европейските магистрати за народна власт и свободи (MEDEL), която беше огласена по-рано.

В писмото си съдийската гилдия дава гласност на казуса със заканите против Цариградска, която работи в Плевенския областен съд, и арбитър Цветко Лазаров, от Софийския апелативен съд. БХК разшири предмета на обръщението към институциите, като акцентира на систематични проблеми като „ сенчестите кръгове на дълбоката страна ", опълчването на напъните за ограничение на властта и на формалното и неофициално въздействие на основния прокурор в правосъдната система, както и оправянето с корупцията. От организацията описват за обществените разкрития за търговия с въздействие в правосъдната система, както и за прословутото ликвидиране на един от брокерите на въздействие в българската правосъдна система в края на януари 2024 година

БХК следи положението на българската правосъдна система като значим институционален инструмент за отбрана на човешките права, върховенството на закона и демократичните полезности. От 2012 година насам в областта на промяна на правораздаването организацията е провела няколко акции и е разгласила голям брой публични мнения в границите на публични съвещания по законопроекти, в наднационални изпълнителни производства, в отчети и други

В края на април БХК разгласява и годишния си отчет за правата на индивида, в който има обособена глава отдадена на достъпа до правораздаване. Докладът е наличен на български език.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР