Седнал на маса, отрупана с пилешко месо, маниока и пържени

...
Седнал на маса, отрупана с пилешко месо, маниока и пържени
Коментари Харесай

Засаждай кока или се махай - защо се провали колумбийската война с дрогата

Седнал на маса, отрупана с пилешко месо, маниока и пържени банани, колумбийският фермер Даниел Аревало си спомня по какъв начин партизаните от ФАРК ( " Революционни въоръжени сили на Колумбия " ) свикали фамилията му и други поданици на техния селски регион на среща преди повече от десетилетие.

" Казаха ни: " Онези, които не засаждат кока, могат да си съберат багажа и да се махат ", сподели Аревало.

Мъжът на междинна възраст и четиримата му братя и сестри, които живеят на към 60 км от пристанищния град Тумако в югозападния департамент Нарино споделят, че не желали да се причислят към противозаконната колумбийска търговия с опиати, като отглеждат кока - растението, от което се създава кокаин.

Но осъзнали, че нямат различен избор, а високата цена, която плащали партизаните и незаконните банди за коката, им дала икономическа непоклатимост за идващото десетилетие. " Отглеждахме кока единствено на 5 хектара от нашата плантация от 120 хектара, само че тя даваше 70 % от облагата ни ", сподели Аревало.

Семейства като това на Аревало заемат най-ниското ходило в йерархията на производството на кокаин в Колумбия, само че играят основна роля. Наред с огромните интервенции на наркотрафикантите те доставят зелени листа, които се преработват в кокаин, продаван на интернационалния черен пазар.

Десетилетията на битка с наркокартелите и милиардите долари американска помощ не са помогнали съвсем с нищо за прекъсване на наркотърговията в страната - максимален международен производител на кокаин.

Според данни на американското държавно управление площите за развъждане на кока в Колумбия са се разраствали трайно от 2012 до 2017 година, преди леко да намалеят до 208 000 хектара предходната година. Тези площи създават кокаин на стойност милиарди долари, а съгласно Белия дом оборотът остава на " исторически високи равнища ".

Повече от една пета от полетата с кока в Колумбия са в Нарино - най-големия производител измежду 32-те департамента на страната.

Голяма част от колумбийския кокаин се внася контрабандно в Съединени американски щати, където смъртните случаи от свръхдози от този опиат са нарастнали съвсем със 160 % сред 2014 и 2017 година Броят на наркозависимите от кокаин се е нараснал с 40 % и доближава 2.2 милиона души.

Американският президент Доналд Тръмп ускори натиска върху Колумбия да спре наркотърговията, а Богота се пробва да реализира бързи резултати със сурови ограничения, които съгласно чиновници в Нарино съвсем несъмнено ще се провалят.

Преди Тръмп и колумбийският президент Иван Дуке да дойдат на власт, мирното съглашение от 2016 година на предходното колумбийско държавно управление с ФАРК, които са мощно ангажирани в търговията с кокаин, възприе всеобхватна тактика, която да убеди фермерите да спрат да отглеждат кока.

 Засаждай кока или се махай - за какво се провали колумбийската война с дрогата
© Associated Press

Фермерите в Нарино печелят годишно сред 15 и 25 млн. песо (между 4720 и 7860 долара) от един хектар кока, най-малко две трети повече, в сравнение с от насаждения като банани за готвене.

Новата тактика включваше дотации за селяните, заместили коката с други насаждения - този метод се оказа непълен - и проекти за развиване на селските региони, с цел да им помогне да преодолеят бедността.

Приветстващи дадените им благоприятни условия, семейство Аревалос изкорениха храстите с кока през 2017 година и направиха проекти за рационализация на тяхната мелница за захарна тръстика, която се задвижва от кон и употребява напукан котел.

Но те са получили едвам 20 млн. песо от обещаните от държавното управление 60 милиона, с цел да им помогне да намерят нов източник на доходи. " Те ни излъгаха ", сподели Даниел Аревало.

Подобни проблеми частично се дължат на бюрокрацията, само че критиците ги отдават също на забележимото безгрижие на Дуке към стратегиите за доброволна подмяна в интерес на използването на мощ. Дуке изпраща бойци принудително да изкореняват десетки хиляди хектари от насаждения с кока, политика, за която получава похвали от Вашингтон.

Но опитът демонстрира, че фермерите, който стават цел на акциите без тяхно единодушие, постоянно още веднъж засяват кока, сподели губернаторът на Нарино Камило Ромеро пред ДПА.

Над 40 000 фамилии от Нарино, които желаят да се откажат да отглеждат кока, не са получили никакво финансиране, сподели Ромеро. " Вероятността при... настоящето държавно управление е да няма никаква подмяна ", добави той. Правителството отхвърля обвиняванията.

 Засаждай кока или се махай - за какво се провали колумбийската война с дрогата
© Associated Press

Предвиждайки друга сурова мярка, държавното управление желае позволение от Националния съвет по опиатите да пръска с глифозат от въздуха полетата с кока, с цел да ги унищожава.

Конституционният съд се произнесе за строги условия за потреблението на пестицида, избран като " допустимо канцерогенен " от Световната здравна организация през 2015 година Близо 3.8 млн. литра глифозат бяха разпръснати в Нарино сред 2005 и 2014 година, само че площите за развъждане на кока набъбнаха с 4000 хектара през това време, сподели Ромеро.

Харолд Руис, специалист в локалното държавно управление в Нарино, счита колумбийската политика против опиатите за " цялостен неуспех ". Според него узаконяване на кокаина евентуално е единственият вероятен излаз.

Междувременно съвсем нищо не е направено за плануваното развиване на селските региони в Нарино, чиито поданици се оплакват от неприятни пътища, дефицит на питейна вода и неприятно положение на просветителните и здравните услуги.
Нещо по-лошо - въоръжени групи заплашват и даже убиват хора, подкрепящи прекосяването към развъждане на други насаждения. Някои чиновници и фермери споделят, че имат бодигардове.

" Някои хора споделят, че могат да засадят кока още веднъж ", сподели Йесения Монтано, водач на локалната общественост в село Чилвичито. При състояние че опциите за подмяна на насажденията стават все по-трудно осъществими, доста фермери считат, че облагите от коката компенсират рисковете. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР