Седмият епизод от документалната поредица на Българско военно чудо“ пресъздава

...
Седмият епизод от документалната поредица на Българско военно чудо“ пресъздава
Коментари Харесай

Видео: Българско военно чудо - Добричката епопея

Седмият епизод от документалната поредност на „ Българско военно знамение “ пресъздава борбата за град Добрич от 1916 година, славно запомнена в българската история като „ Добричката епопея “.

Късометражният филм изобразява епичните сражения сред България и Румъния за освобождението на Добрич по време на Първата международна война. В оня миг завземането на Южната част на златна Добруджа от румънците е изострило гнева и жаждата за отмъщения на българския народ. Войната сред двете страни става факт на 1 септември 1916 година.

Частите на варненския укрепен пункт, отпред с военачалник Тодор Кантарджиев, се насочват към Добрич, а в пъти по-многобройната румънска войска опразва града в уплах. След 3 годишно очакване и зверства от страна на румънците, на 4 септември 8-ми Приморски полк влиза в столицата на златна Добруджа и българските бойци са посрещнати като освободители от хиляди жители. Пристига още военна поддръжка, а в отговор Букурещ желае съветска военна помощ. И я получава.

На 5 септември за пръв път българите се сблъскват на бойното поле с руснаци, които до момента са приемли като освободители. Въпреки численото предимство на румънци, руснаци и сърби, Българската войска разгромява врага с цялостна мощ.

„ Разпалените офицери и бойци бяха подготвени да се бият дори с благ легиони, пристигнали да нагазят отечествени лимити “, декларира военачалник Стефан Тошев. Ден по-късно, на 6 септември, стартира следващата вражеска офанзива против левия български фланг и варненци...

Развръзката на храбрата борба за спасението на златна Добруджа и Добрич, запечатана в българската история като „ Добричката епопея “, проследете във видеото.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР