Седмиците на нападения от страна на йеменските хути срещу кораби

...
Седмиците на нападения от страна на йеменските хути срещу кораби
Коментари Харесай

Кризата в Червено море може да има негативно влияние за Европа

Седмиците на набези от страна на йеменските хути против кораби в Червено море нарушиха корабоплаването през Суецкия канал, който дава отговор за 12% от международния трафик на контейнери.

През последните месеци инфлацията регистрира закъснение в Европа и Съединени американски щати. Нарушеното мореплаване обаче, както и евентуалното спиране на веригата на доставките може да сътвори проблеми на централните банки с преодоляването на инфлацията и да провали проектите за намаляване на лихвите.
Какви са резултатите върху европейската стопанска система все още?
Към днешна дата към момента няма сериозен резултат на рецесията върху европейските стопански системи. Представители от Германия обявиха, че все още единственото влияние върху немската стопанска система се показва в удължение на периодите за доставка на някои артикули.

Според Андрю Бейли, който е ръководител на Английската централна банка, сегашното състояние е по-добро от предстоящото и няма отрицателните резултати, които в началото се предвидиха. Въпреки това несигурността остава, което значи, че обстановката ще бъде следена деликатно.

Нарушените доставки през Червено море към момента не са се отразили в главните стопански индикатори на еврозоната. Поради това пазарните участници ще наблюдават деликатно идните стопански данни, които ще покажат какво е положението на европейската стопанска система.

Данните за PMI интензивността, както и потребителската инфлация ще бъдат обект на наблюдаване от страна и на анализатори, и вложители. В четвъртък следва постоянното съвещание на Европейската централна банка, на което се чакат мненията на ръководителя на банката Кристин Лагард по отношение на евентуалното влияние на рецесията.
Защо нарушените доставки не оказват въздействие върху стопанската система?
Една от главните аргументи е, че стопанските системи към момента се показват под цялостния си капацитет. Ако погледнем цените на енергийните първични материали като да вземем за пример тези на петрола ще забележим, че доставките са постоянни, а растежът на търсенето се забавя. Според Фатих Бирол, който е ръководител на Международната организация по енергетика (МАЕ), все още “не се чака основна смяна в цената на петрола, защото на пазара има задоволително количество ”.

Междувременно представители на немската логистична компания DHL обявиха, че към момента разполагат със свободен потенциал за въздушен превоз. Което още един път удостоверява тезата, че стопанската система е надалеч от цялостния си капацитет.

Слабата икономическа интензивност е проблем и за фирмите. Защото освен това състояние ще им е по-трудно да трансферират разноските от обиколния маршрут към Африка към крайните артикули и услуги.

Представители на IKEA обявиха, че ще се придържат към плануваните понижения на цените, защото имат опцията да поемат възможни разтърсвания във веригата на доставки.
Какво следва?
Колкото по-дълго продължи рецесията в Червено море, толкоз по-вероятно е да има основни последствия за стопанската система.

Според изследване, направено от Oxford Economics, покачване на цените за транспорт на контейнери ще усили с 0.6% нивото на инфлацията след една година. Прогнозите на Европейската централна банка са, че CPI показателя ще спадне до 2.7% в края на тази година, по отношение на 5.4% през 2023 година.

В последна сметка актуалната обстановка в Червено море може да насърчи фирмите да ускорят проектите си за диверсификация на веригата на доставки. Нещо, което започва с пандемията от Covid и задачата на което е да бъдат построени различни и по-предвидими направления за доставката на артикули и първични материали.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР