Седмицата, в която министърът на финансите Асен Василев публикува промените

...
Седмицата, в която министърът на финансите Асен Василев публикува промените
Коментари Харесай

Заведенията не са предлагали мерки за изсветляване на сектора

Седмицата, в която министърът на финансите Асен Василев разгласява измененията в данъчните закони, една от които бе връщането на Данък добавена стойност ставката за заведенията на 20%, приключи напрегнато и нападки сред финансовия министър и представители на сектора.

В изявление за bTV Василев изрично съобщи, че преди публикуването на данъчните промени е провел среща със заведенията, по време на която те сами са предложили ограничения за изсветляване на бранша против опазване на ниската ставка по Данък добавена стойност.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/asen-vasilev-iska-pos-terminal-vyv-vsjako-zavedenie-za-da-zapazi-dds-to Асен Василев желае ПОС терминал във всяко заведение, с цел да резервира ДДС-то
В момента, в който публикувахме измененията с Данък добавена стойност, два дни преди този момент имахме среща с ресторантьорите, на която те споделиха: " Виждаме, че връщате Данък добавена стойност на 20%, можем ли да го запазим на 9%, в случай че има ограничения за изсветляване? " Като там приказваме за минимални прагове, доста над минималната работна заплата, ПОС терминали, мярката, която в случай че не получиш фискален бон да не би трябвало да платиш, както и ограничения, свързани с патентен налог за по-малките заведения “, сподели Василев в предаването " 120 минути ".
Лъжа?
Среща в действителност е имало, само че единствено с някои от представители – тези, които не са толкоз гласовити против държавното управление. На нея са били поканени подбрани представители, измежду които и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), само че не и представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) – двете най-големи профилирани асоциации, в които членуват единствено заведения.

Не сме виждали и чували Асен Василев от приемането на Бюджет 2023 в комисия. На въпросната среща са били единствено началник Манчев, който аз почитам, само че той има единствено две заведенията, Румен Драганов, който е анализатор в туризма и зам.-председателят на „ Албена “ АД “, описа пред Economic.bg Ричард Алибегов, ръководител на БАЗ.

От двете асоциации – БАЗ и СЗБ – са безапелационни, че министърът лъже в ефир и отхвърля всевъзможен разговор с бизнеса. Въпреки че частично това, което настояват не е по този начин, тъй като въпреки всичко на срещата са участвали представители на БХРА – една от най-големите български асоциации, в която членуват и заведенията– министър Василев явно преувеличава с изказванието си, че браншът самичък е предложил ограничения за изсветляване на бранша по време на срещата.

От БХРА потвърдиха за Economic.bg, че са били поканени и са участвали на въпросната среща, само че не са предложили никакви ограничения за изсветляване на бранша. " Предстои да ги входираме занапред ", сподели Георги Щерев, ръководител на БХРА.

Не знам на какъв принцип са били канени гостите, само че в действителност не видях никой от БАЗ и СЗБ. От представителите на туристическия отрасъл имаше доста видни посетители “, сподели Румен Драганов.

" Министърът не е задължен да схваща от всеки бранш, само че по тази причина би трябвало да се обърне към нас “, споделя Алибегов.

Според него, в случай че противоречивата мярка с касовата записка (бел. ред. – в случай че не я получите, да не плащате сметката си, или тъй наречените безвъзмезден обяд) отпадне, ще се съгласят на повдигане на Данък добавена стойност.

Но въпреки всичко, с цел да се стигне до там, би трябвало среща. "
 https://www.economic.bg/bg/a/view/pri-neizdadena-kasova-belejka-konsumacijata-v-restorant-shte-e-bezplatna При неиздадена касова записка потреблението в ресторант ще е безвъзмездна
Време е да спрем да водим разговор през медиите “, споделя още Алибегов.

Във вчерашното си изявление Асен Василев прецизира още, че следва да се направи разбор, който да откри при кой вид приходите в бюджета ще са повече – с 20% Данък добавена стойност за заведенията или при използване на ограниченията за изсветляване.

Дотогава ставката е 20%, както е записано в закона ", сподели Василев.

Очаква се до дни такава статистика да изнесат и от БАЗ и СЗБ.

По-рано през днешния ден Делян Пеевски, неофициален представител на съдружните сътрудници в ръководството, се скара на Асен Василев за недомислените му дейности и думи, свързани със бранша на заведенията и заведенията за хранене. В изказване от името на Движение за права и свободи той прикани финансовия министър да премисли държанието си.

„ В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Народното събрание, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите. Конкретният мотив е контрактуваното в наша среща опазване на 9%  ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на препоръчаната от него мярка, известна като „ донос – бонус “, декларира Пеевски, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР