Седмица преди премиерата на едно от киносъбитията на 2021 г.

...
Седмица преди премиерата на едно от киносъбитията на 2021 г.
Коментари Харесай

Излезе Домът на Gucci - книгата, вдъхновила киносъбитието ...

Седмица преди премиерата на едно от киносъбитията на 2021 година – кино лентата на именития режисьор Ридли Скот с присъединяване на Адам Драйвър, Лейди Гага, Джеръми Айрънс, Салма Хайек, Джаред Лето, Джак Хюстън и Ал Пачино – на български език се появява въодушевилата го шокираща същинска история, раздрусала радикално могъщата династия Гучи.

от Сара Г. Фордън е абсурден роман за разкош, интриги, възходи и падения, само че и за истински подем в стилната промишленост, приключил с мистериозната гибел на неговия мотор.

Вероятно никой от семейството Гучи не е подозирал, че когато младият Маурицио получава каузи на татко си Рудолфо в фамилната компания, това ще докара до още по-ожесточена битка за надзор, в която всичко е разрешено.

За обществото „ Gucci” е знак на авторитет, само че зад кулисите на дома на модата се вихрят безскрупулни политически игри, почтени за империята, в която Гучи се трансформират. А когато на 27 март 1995 година Маурицио е покосен от незнаен палач на път за своя офис в Милано, най-логичният обвинен е неговата някогашна брачна половинка Патриция Реджани Мартинели, прочула се в медиите с прозвището Черната вдовица.

Но дали Патриция, движена от ревността към новата държанка на мъжа си, е същинският гарант? Или пък финансовите разхищения на Маурицио са му спечелили и други врагове и зад едно от най-известните поръчкови убийства на века не се крие по-различен претекст?

Сара Г. Фордън се впуска в подробно изследване на разнообразни документи, свързани с ерата Маурицио Гучи и беседва със очевидци на някои от описаните подиуми, с цел да сътвори изтънчено написан и застрашителен портрет на една легенда, чието име към момента се счита за пример на класа и жанр.

В духа на „ Ирландецът “ от Чарлз Бранд, e сензационна история за ликвидиране, полуда, искра и лакомия, която ще ви погълне напълно и ще прикове вниманието ви до последната страница. История, която потвърждава, че животът от време на време е най-хубавият сценарист.



Из от Сара Г. Фордън

ДИНАСТИЯТА ГУЧИ

Яркочервени кървави пръски образуваха шарки, подоб­ни на картина на Джаксън Полък, по вратите и белите стени от двете страни на входа, където лежеше Маурицио. На пода бяха разпръснати гилзи от изстреляните патрони. Собственикът на една будка от другата страна на улицата, в пар­ка „ Джардини Публичи “, беше чул вика на Онорато и незабавно се бе обадил на карабинерите.

– Това е Dottor Гучи – сподели Онорато на чиновниците на реда, като уточни с дясната си ръка нагоре по стълбището към непод­вижното тяло на Маурицио, до момента в който лявата му ръка висеше до тялото. – Мъртъв ли е?

Един от карабинерите приклекна до тялото на Маурицио и притисна пръсти в основата на шията му, след това кимна в символ на удостоверение, откакто не долови пулс. Адвокатът на Маурицио, Фабио Франчини, който беше дошъл преди няколко минути за уговорена среща, седеше безутешно сгънат на студе­ния под до тялото на Маурицио – и остана там през идващите четири часа, до момента в който чиновниците на реда и медиците от линей­ките работеха към него. С идването на колите за спешна помощ и още полицейски коли пред постройката се събра неголямо голям брой от любопитни зяпачи. Медиците бързо се погрижиха за Онорато, като го откараха с една от колите за спешна помощ тъкмо преди на мястото на престъплението да дойдат служителите на реда от отдела за следствие на убийства. Ефрейтор Джанкарло Толиати – върлинест русо­кос служител на реда с дванайсетгодишен опит в отдела, се зае с огледа на тялото на Маурицио. През последните няколко години ос­новната част от работата на Толиати беше обвързвана с разслед­ването на убийствата, осъществявани от враждуващите кланове от албански имигранти в Милано. Това беше първата жертва на ликвидиране измежду градския хайлайф, на която беше попадал – не все­ки ден се случваше авторитетен предприемач да бъде невъзмутимо разстрелян в центъра на града.

– Кой е убитият? – попита Толиати, като се наведе към него.

– Това е Маурицио Гучи – сподели му един от неговите сътрудници.

Толиати подвигна взор с насмешлива усмивка.

– Да бе, а аз съм Валентино – сподели саркастично той, като се пошегува с името на фамозния римски фешън дизайнер с тъмна коса и целогодишен безоблачен тен.

Винаги беше свързвал името на Гучи с флорентинската къща за произвеждане на кожени произведения – за какво един Гучи да има офис в Милано?

„ За мен беше просто един мъртвец, като всеки различен “, сподели по-късно Толиати.

Толиати деликатно измъкна от безжизнената ръка на Маурицио един куп изпръскани с кръв вестникарски отрязъци и му смъкна ръчния часовник Tiffany, който продължаваше да тиктака. Докато усърдно претърсваше джобовете на Маурицио, дойде и миланският прокурор Карло Ночерино. На мястото на престъплението цареше хаос; фотографи и публицисти се блъскаха с медици и чиновници на реда – карабинери и служители на реда. В Ита­лия има три служби за запазване на реда и закона – карабинери­те, la polizia и la guardia di finanzia, данъчната полиция. Притес­нен в бъркотията да не бъдат унищожени основни материални доказателства, Ночерино зададе въпроса от коя работа бяха пристигнали първи. Едно от главните неписани правила измежду италианските служби за запазване на реда и закона гласи, че пър­вите пристигнали на мястото на престъплението поемат отговорност за следствието му. След като научи, че карабинерите бяха пристигнали първи, Ночерино бързо отпрати чиновниците от polizia и подреди огромната врата към фоайето да бъде затворена, а трото­арът пред постройката – отцепен, с цел да се държи на разстояние все по-голямата навалица. После Ночерино изкачи стълбището, с цел да отиде при Толиати, който оглеждаше тялото на Маурицио Гучи.

Според Ночерино и следователите изстрелът в слепоочието на Маурицио беше причина да считат, че убийството е екзекуция в стила на мафията. Кожата и косата към раната бяха обгоре­ни – доказателство за това, че изстрелът е създаден от близко.

– Това е работа на професионален палач – означи Но­черино, като огледа раната, а по-късно и пода към тялото, където следователите бяха обрисували с тебешир шестте гилзи.

– Класическа екзекуция, colpo di grazia – съгласи се колега­та на Толиати, капитан Антонело Бучиол.

При все това и двамата бяха озадачени. Бяха изстреляни прекомерно доста патрони, а двама очевидци на закононарушението – Онорато и една млада жена, която едвам не се беше сблъс­кала с килъра, до момента в който беше тичал на открито – бяха оставени живи. Това по никакъв начин не приличаше на дело на професионален палач, из­пратен да извърши обичайната екзекуция.

На Толиати му лиши още час и половина да завърши с огле­да на Маурицио, само че щеше да му отнеме идващите три години да изследва всички детайлности от живота на Маурицио.

„ По създание Маурицио Гучи беше чужд за нас – сподели по-късно Толиати. – Трябваше да вземем живота му в ръцете си и да го отворим като книга. “

За да се схванат Маурицио Гучи и фамилията, от което произлиза, е належащо да бъде свестен характерът на то­сканците. Жителите на област Тоскана са разнообразни от друже­любните поданици на област Емилия, строгите ломбардци и ха­отичните римляни и най-често се отличават с индивидуализъм и надменност. Те считат, че съставляват извора на културата и изкуството в Италия и изключително доста се гордеят с ролята си в произхода на актуалния италиански език, най-много благо­дарение на Данте Алигиери. Някои ги назовават „ французите на Италия “ – арогантни, самодостатъчни и затворени към чуж­денците. Италианският романист Курцио Малапарте ги е опи­сал в книгата си Maledetti Toscani – „ Проклетите тосканци “.

В творбата си „ Ад “ Данте разказва Филипо Ардженти с думите il fiorentino spirit izzaro. Последната дума значи „ чуд­новат, необикновен, екстравагантен “ – само че флорентинският, или тоскан­ски дух може да се прояви и като язвителен и подигравателен, постоянно подготвен за чевръст коментар или подбив – както си проличава в характера на Роберто Бенини, изпълнителя на основната роля в „ Животът е прелестен “ и притежател на „ Оскар “ като режисьор на кино лентата.

Когато един публицист от списание Town & Country, интер­вюирал през 1977 година Роберто Гучи, братовчед на Маурицио, го попита дали семейството Гучи можеше да се роди в друга част на Италия, Роберто го погледна с учудване.

„ Все едно да ме попиташ дали кианти може да се пра­ви в Ломбардия – отговори гръмогласно той, като размахваше ръце. – Виното към този момент няма да бъде кианти тъкмо както и Гучи към този момент няма да бъде Гучи! Как можехме да не бъдем флорентинци, откакто сме такива, каквито сме? “

Във вените на семейство Гучи течеше кръвта на комерсиалната класа от Флоренция, с нейната богата и вековна история. През 1293 година градската конституция „ Установяването на справедли­востта “ дефинира Флоренция като самостоятелна република. До установяването на властта на Медичите градът се ръководи от arti – двайсет и една търговски и майсторски гилдии. Имената на тези гилдии са оживели и до през днешния ден като имена на улици: Виа Калцаиуоли (обущари), Виа Картолаи (канцеларски служители), Виа Теситори (тъкачи), Виа Тинтори (бояджии) и доста други. Ренесансовият търговец на коприна Грегорио Дати е написал: „ Флорентинец, който не е търговец, не е пътувал по света, не е видял други страни и нации и не се е върнал във Флоренция с известно благосъстояние, не се радва на съвсем никакво почитание “.

За флорентинските търговци благосъстоянието е било въпрос на чест, а също така е носело със себе си и избрани задълже­ния: да се финансират публични здания, да се живее в огромно палацо с прелестни градини и да се спонсорират художници, скулптори, поети и музиканти. Тази обич към красивото и гор­дост от основаването на красиви неща в никакъв случай не е изчезвала макар войните, чумата, наводненията и политическите рецесии. От времето на Джото и Микеланджело до актуалните майстори в техните работилници плодовете и цветовете на изкуствата, поддържани от търговците, постоянно са били в обилие в този град.

„ Девет от 10 флорентинци са търговци, а десетият е све­щеник “, майтапеше се Алдо Гучи, чичото на Маурицио. „ Гучи е нещо толкоз флорентинско, колкото Джони Уокър е шотланд­ско, а на света съвсем няма кой да научи един флорентинец на нещо, което да не знае за търговията или майсторството – про­дължаваше той. – Ние от семейство Гучи постоянно сме били тър­говци, някъде от 1410 година насам. Когато се каже Gucci, това не е същото като Macy’s. “

„ Бяха елементарни хора, необикновено човечни – описа за се­мейство Гучи един от някогашните им служащи. – Но всичките притежаваха оня ужасяващ тоскански темперамент. “

Историята на Маурицио стартира с тази на неговия дядо, Гучо Гучи, и по-точно на неговите родители, които в края на XIX век едвам успявали да поддържат западащата си работилница за сла­мени шапки във Флоренция. Гучо избягал от вкъщи си и от банкру­та на татко си, като постъпил на работа на един товарен транспортен съд, с който стигнал до Англия. Там си намерил работа в фамозния хотел „ Савой “ в Лондон. Сигурно е гледал с учудване бижутата и фините копринени одежди на гостите там, както и купищата багаж, които носели със себе си. Пътнически сандъци, куфари, кутии за шапки и какво ли още не, направени от кожа и украсе­ни с фамилни гербове и изобретателно изписани букви, превзема­ли фоайето на хотела – същинска Мека на висшето общество във викторианска Англия. Гостите били богати и фамозни или най-малко желали да се сближат с тези, които в действителност били такива. Лили Лангтри, метресата на Уелския принц, държала един хотелски апартамент против сумата от 50 лири годишно, където да посре­ща гостите си. Великият артист сър Хенри Ървинг постоянно идвал на вечеря в ресторанта, а Сара Бернар твърдяла, че хотел „ Савой “ е станал като „ втори дом “ за нея.

Заплатата на Гучо била нищожна, а работата – тежка, само че той се учел бързо, а това прекарване щяло да окаже съдбоносно въздействие върху неговия живот. Не му лишило дълго време да проумее, че хората, които идвали в хотела, носели със себе си движимости, които да показват тяхното благоденствие и добър усет. Ключът към всичко това, осъзнал той, бил в купищата багаж, които пиколата пренасяли нагоре-надолу по дългите, застлани с килими коридори, и по асансьорите, наричани по това време „ пространства за издигане “. Кожата му била близка; познавал я от работилниците във Флоренция от времето на своята младост. След като напуснал работата си в хотел „ Савой “, съгласно синове­те му Гучо постъпил на работа във „ Вагон-Лит “, европейската компания за спални вагони, и обиколил Европа с влаковете им, като обслужвал и следил заможните пасажери и техния ан­тураж от прислужници и багаж, преди да се върне във Флорен­ция със спестяванията си четири години по-късно.

Когато се прибрал вкъщи, Гучо се влюбил в Аида Калвели, шивачка на рокли и щерка на занаятчия шивач от прилежащата ули­ца. Явно не го тормозило, че тя към този момент има четиригодишен наследник на име Уго от любовната си спекулация с мъж, който се разболял от нелечима туберкулоза и затова не съумял да се ожени за нея. На 20 октомври 1902 година, малко повече от една година, откакто Гучо се върнал в Италия, той се оженил за Аида и осиновил Уго като лично дете. Бил на двайсет и една; тя – на двайсет и четири. Вече била бременна с първата им щерка, Грималда, която се родила три месеца по-късно. В последна сметка Аида ро­дила на Гучо още четири деца, едното от които, Енцо, умряло още в детството си. Другите също били момчета: Алдо, роден през 1905 година, Васко – през 1907 година, и Родолфо – през 1912 година

Според сина му Родолфо първата работа на Гучо, откакто се прибрал във Флоренция, евентуално е била в магазин за антики. След това Гучо се преместил да работи във компания за производ­ство на кожени произведения, където усвоил основите на този поминък, преди да бъде нараснал в шеф. Когато избухнала Първата международна война, към този момент бил на трийсет и три години, с огромно се­мейство – само че все пак го призовали на военна работа като водач на камион. След края на войната Гучо почнал работа във „ Франци “, друга компания за кожени произведения във Флоренция, където се научил по какъв начин да избира сурови кожи и овладял първона­чалната обработка – щавенето и дъбенето на кожата, както и тън­костите на работата с разнообразни типове кожи. Не след дълго към този момент бил шеф на клона на компанията в Рим, където отпътувал самичък. Аида отказала да напусне Флоренция и останала вкъщи с децата. Гучо се прибирал вкъщи си за всеки почивен ден и мечтаел да си отвори лична компания във Флоренция, с цел да обслужва клиен­ти, които разбирали от качествено направени кожени произведения. Една неделя през 1921 година, до момента в който се разхождал във Флоренция с Аида, забелязал дребна работилница с магазин, която се дава­ла чартърен – на тясната пресечка Виа каузи Виня Нуова, сред елегантната улица Виа Торнабуони и Пиаца Голдони на брега на река Арно. Двамата с Аида почнали да разискват възможност­та да я наемат. Със спестяванията на Гучо – и съгласно едно сви­детелство благодарение на заем от прочут – през 1921 година основали първата компания на семейство Гучи – Valigeria Guccio Gucci, коя­то по-късно се трансформирала в едноличното комерсиално сдружение Azienda Individuale Guccio Gucci. С близостта си до най-елегант­ната улица на Флоренция – Виа Торнабуони, този адрес бил от стратегическо значение за привличането на клиентелата, на която се надявал Гучо. Между XV и XVII век някои от най-богатите аристократични семейства в града – Строци, Антинори, Сасети, Бартолини Салимбени, Катани и Спини Ферони – построили своите изискани палацо по протежението на Виа Торнабуони, а от началото на XIX век на партерните етажи на техните домове почнали да отварят първокласни заведения за хранене и магазини. В „ Кафе Джиакоза “, което се намира там и до през днешния ден, сервирали приготвени на място сладкиши и питиета на своите съвременни клиенти, откак­то кафенето отворило порти на номер 83r през 1815 година В „ Джиа­коза “ публични снабдители на италианското кралско семейство за пръв път са предложили коктейла „ Негрони “, наименуван на един от техните постоянни клиенти – граф Негрони. „ Ристоранте Дони “, открит през 1827 година на отсрещната страна на улицата, където по-късно щял да отвори магазинът на Гучи, посрещал аристокра­тичните фамилии от Флоренция и служел за място за срещи на дамския еквивалент на Жокейския клуб в града, където не допус­кали дами. В съседство се намирал цветарският магазин „ Мер­катели “, който обслужвал флорентинската аристокрация. Някои 23

от другите компании, които не престават да работят и до през днешния ден, били „ Рубели “ (магазин за първокласни венециански платове), „ Профуме­рия Инглезе “ и „ Прокачи “ – фамозни с апетитните си сандвичи с трюфели. Заможните пасажери от Европа отсядали в „ Алберго Лондър е Суис “, а този хотел на собствен ред не бил надалеч от амери­канската пътническа организация „ Томас Кук & Синове “, на ъгъла с Виа дел Парионе.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР