Седми ден от руската инвазия в Украйна, информира БНТ. Говорителят

...
Седми ден от руската инвазия в Украйна, информира БНТ. Говорителят
Коментари Харесай

21 жертви, 112 са ранени при въздушните атаки в Харков


Седми ден от съветската инвазия в Украйна, осведоми Българска национална телевизия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че още през днешния ден следобяд съветска делегация ще бъде в очакване на украински договарящи за по-нататъшни диалози. По думите му към този момент не е ясно дали украински представители ще се отзоват. 21 души са били убити и 112 ранени при въздушни офанзиви против втория максимален град Харков, заяви кметът на града.

Киев, Харков, Херсон, Бердянск и Мариупол се разсъниха с опустошения, познатият тон на сирени и детонации и под блокада. Руски ескорт напредва към украинската столица, която остава съществена цел на военната интервенция на Москва.

Това минава границите на човешкото. Този ракетен обстрел потвърждава, че Киев е изцяло чужд за доста хора в Русия. Те не знаят нищо за нашата столица, за нашата история. Но получават заповеди да заличат историята ни, страната ни и всички нас ", съобщи в утринно послание президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руски десантчици са атакували през нощта военна болница в Харков. Сградата на полицията е била бомбардирана. Според полицейски шеф в Харков, представен от украински медии, няма жертви измежду украинските бойци, а обстановката към този момент е под надзор.

" Самите боеве стават по-жестоки, по-цинични, тъй като започнаха да стрелят по жилищните региони, умират елементарни хора, деца най-много, през вчерашния ден ударът по централния площад " Свобода ", който е един от най-големите в Европа, зданието, покривът се срути, всички прозорци, порти. Наоколо има университет - и той пострада, само че не доста ", добави проф. Михаил Станчев, който се намира в Харков.

Херсон към момента е украински, заяви кметът на града. Няколко минути по-късно съветската войска го опроверга.

" Руските дивизии на въоръжените сили поеха контрола на районния център Херсон ", добави Игор Конашенков, представител на съветския министър на защитата.

Руската войска е поела контрола над основно пристанище и бившето летище в Бердянск.

" Нощта мина умерено, само че през вчерашния ден войските, които се бяха изтеглили от града, обсаждат Бердянск. Има блокпостове по града. Военни влизат в дворове, нещо питат. Чухме за някакви диверсии, само че те не са от бойците. Хвърлят в дворовете някакви взривни пакети, устройства, пликчета някакви. На блокпост е стреляно по кола, семейство. Не знам, евентуално може би са се опитвали да преминат, да излязат от града ", сподели още Лариса Савченко, началник на българското учебно заведение в Бердянск.

Съседният Мариупол също е обграден. В Житомир тази нощ продължи избавителна интервенция за издирването на оживели след въздушна офанзива. И тази нощ градът е бил под обстрел. Загинали са двама души, съгласно украински държавни представители.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР