Седемнадесет гласове на съдии и прокурори от ВСС са необходими

...
Седемнадесет гласове на съдии и прокурори от ВСС са необходими
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Гешев остава главен прокурор поне до есента

Седемнадесет гласове на съдии и прокурори от Висш съдебен съвет са нужни за спасяването на основния прокурор Иван Гешев. Засега Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова са поискали публично той да подаде оставка. От край време негови противница са съдийките Атанаска Дишева и Олга Керелска, които сигурно ще гласоподават за отстраняването на обвинител №1. Ако не се появят други негови врагове, той ще остане на поста си. 

" Дори и да се одобри оставката му, тя най-вероятно ще мине през Конституционния съд. Там ще се гледа най-малко 3 месеца. Иван Гешев може да изиска да бъде разпитан израелския специалист, който направи оглед на мястото на гърмежа. Същото искане е допустимо да бъде сложено и от член на Висш съдебен съвет. Няма гаранция, че израелският познавач ще пристигна незабавно или би трябвало да се чака ". Това изясни пред Lupa.bg адв. Емануил Йорданов.

Според него сигналите на шефа на Националното разследване Борислав Сарафов против Гешев няма да доведат до оставката му.

" Да забележим прокурора, който ще разпита обвинител №1 в понеделник, по какъв начин ще си свърши работата. Ако бъде справедлив, може да чакаме оставка. Не са изключени изненади от членовете на Висш съдебен съвет. Въртят се като дервиши и не знаем на чия страна ще застанат. Засега единствено Боян Магдалинчев намерено застава зад Гешев ", уточни правозащитникът.

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще се събере другата седмица на изключително съвещание, с цел да разисква сигнала на шефа на Националното разследване Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев.

Кога ще бъде свикано, ще реши правосъдният министър Крум Зарков, който е председателстващ кадровия орган, само че без право на глас. Това се реши след час и половина спор по въпроса в каква процедура се разисква сигнала.

Той беше включен като изключителна точка в дневния ред на днешното съвещание. Всички се съгласиха, че би било несъответстващо да не разискват тематиката.

Сигналът на Сарафов до Висш съдебен съвет е малко по-различен от този, който е до Софийската градска прокуратура. В него се споделя единствено, че на 15 май основният прокурор е пуснал в кабинета си запис на диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев, който бил изработен предходния ден. Пред заместниците си бил споделил, че има 150 записа на диалози с магистрати и политици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР