Седем треньори за четири сезона. Това е равносметката на ЦСКА

...
Седем треньори за четири сезона. Това е равносметката на ЦСКА
Коментари Харесай

Задушаващата треньорска хватка на ЦСКА

Седем треньори за четири сезона. Това е равносметката на ЦСКА след раздялата с Люпко Петрович.

Погледната в по-общ проект, картината не се разграничава доста от тази в останалите български клубове, при които текучеството на футболисти и треньори е единственото несъмнено нещо. И в " Лудогорец " (въпреки безспорната надмощие в шампионата и положителните достижения в Европа), и " Левски " имаше чести треньорски промени в последните години.

В случая на ЦСКА обстановката обаче е характерна поради два основни фактора - вътрешните игри и натискът на последователите.

Това слага тима и устрема му към триумфи в мъртва хватка. Сега време за реакция има, защото след мача с последния " Витоша " в събота ще има пауза за дуелите на националните тимове. След това обаче ЦСКА ще има четири следващи тежки гостувания - на " Локомотив " (Пловдив), " Етър " и " Черно море " в Първа лига и на " Арда " в осминафинал за Купата на България, които могат да се окажат определящи за целия сезон на алените.

Вътрешната битка

Важният въпрос е дали управлението на клуба ще откри подобаващ ход за времето, което има. По-важният е дали въобще има някакво значение кой ще е треньорът.

С идването си на " Българска войска " притежателят на куба Гриша Ганчев и най-доверените му хора постановиха своя прочут модел на работа. Той се характеризира с капсуловането на управителната конструкция от доближени хора, от която мъчно изтича информация.

 Раздялата със Стойчо Стоилов наподобява наложителна
© LAP.bg

Раздялата със Стойчо Стоилов наподобява наложителна

Въпреки това доста неофициални информации сочат, че доста постоянно въздействие върху работата на треньора оказва основният управител Стойчо Стоилов. Има изказвания, че таман той е в основата на изненадващата разлъка с Нестор ел Маестро (младият треньор си потегли от " Българска войска " след извършена цялостна зимна подготовка с подхвърленото пояснение, че резултатите на тима не са задоволителни).

Привържениците от най-голямата фенска организация " Сектор Г " настояха за оставката на Стоилов, само че към този момент не получават отговор. Те гласно назоваха опасенията си, че има футболисти, които под натиска на основния управител " пропущат " да играят в мачове, в които са на терена.

Мистерия обви и напускането на Любослав Пенев, който се задържа на поста напълно малко. Според неофициална информация на " Дневник " той също е подозирал, че е саботиран посредством футболисти играят под опциите си в някои мачове.

Свитият избор

В тази конюнктура подобаващите ходове на Ганчев не наподобяват доста. Докато ентусиастите упорстват за освобождение на Стоилов, е изцяло непредсказуемо дали притежателят на клуба би прибегнал към сходен ход по отношение на един от най-доверените си чиновници. Това въпреки всичко наподобява неотложно, защото в противоположен случай напрежението ще продължи да пораства.

Изборът на треньор също е извънредно комплициран. От една страна, поради напрежението и натиска в клуба, а от друга - поради страничните за клуба фактори.

Самият Ганчев сподели в изявление преди близо година, че е преговарял с две водещи имена в треньорската специалност - Свен Горан Ериксон и Феликс Магат. По думите му и двамата отказали.

" И двамата споделиха забавно е предлагането. Не ставаше въпрос за пари, само че след три дни споделиха, че не могат да дойдат в това състезание. Обяснението беше, че шампионата ни е подредено и не желаят да идват в България. Даже имам очевидец на единия диалог - Красимир Балъков, можете да го питате ", съобщи тогава Ганчев.

Според информация на " Дневник " при среща с представители на проведените почитатели напролет той е декларирал, че желае да се избере треньор, който да получи доверието на ентусиастите и да работи умерено най-малко две години, без да му бъде оказван напън.

Прекалената прибързаност и сдържаност на последователите са другият проблем пред ЦСКА. Във времето те бързо губеха самообладание към всеки сред Стамен Белчев, Ел Маестро и Добромир Митов. Сега по този начин беше и с Петрович.

ЦСКА се нуждае от преосмисляне на политиката си и преразглеждане на дейностите си. Ако желаят да преследват триумфи, алените би трябвало да се поучат от грешките си и да излязат от кривия коловоз, който сами утъпкват от няколко години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР