Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния

...
Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния
Коментари Харесай

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си изгубиха 13 души.

Само за броени минути тогава - на 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни талази от две дерета в " Аспарухово “ заляха и потопиха къщи и улици и провокираха злополучие с колосален размер.

Паметта на починалите в наводнението бе почетена през днешния ден пред паметника на доброволеца в регион Аспарухово.

Жители на Аспарухово, кметът Ивайло Маринов и отец Ясен Керчев и други показаха благодарността си към всички, които помогнаха тогава. Даниела Стойнова беседва с отец Ясен Керчев,който е ръководител на храма в Аспарухово и изслуша стихотворението, написано от Георги Ковачев по отношение на бедствието.
За екстремалността на валежите  на 19 юни 2014 год. приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра.

За интервала от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на преваляванията са били 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР