Седем депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА са изпратили запитване

...
Седем депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА са изпратили запитване
Коментари Харесай

Нов проблем! Група мигранти предизвика спор къде минава границата между Гърция и Турция

Седем депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА са изпратили питане до способените министри от държавното управление на Кириакос Мицотакис, в което желаят уточнения за суверенитета на островче в р. Еврос (Марица) на гръцко-турската граница, където през последните дни се разигра рецесия с най-малко 38 бедстващи мигранти от Сирия и Палестина, оповестяват гръцките медии.

Случаят датира най-малко от 11 август, когато се появиха информации за бедстващи мигранти на островче в реката, която разделя Гърция и Турция. Тогава гръцките управляващи дадоха отговор, че островчето е турска територия и са уведомили турските управляващи, с цел да окажат помощ на мигрантите. На 16 август 38 мигранти бяха открити на гръцка територия, като съгласно формалната информация те са минали в Гърция на 14 август и са открити южно от в началото оповестените им координати. Според показанията им, оповестени от гръцките управляващи, те били принудени със закани от турските сили за сигурност да преминат на гръцка територия, а едно дете на 5 години е умряло, още до момента в който се намирали от турската страна.

В запитването на СИРИЗА, подписано от някогашния министър на външните работи Йоргос Катрунгалос, се слага обаче въпросът за какво островчето, за което държавното управление твърди, че е турско, е вписано в гръцкия кадастър като благосъстоятелност на гръцката страна. Те питат дали вписването в кадастъра е в несъгласие с данните на географската работа на армията и упорстват, в случай че фактически данните на армията сочат, че съгласно протокол от 1926 година островчето е в Турция, да бъдат импортирани в Народното събрание. Опозиционните депутати питат държавното управление дали счита островчето за гръцка територия, както е записано в кадастъра, и дали счита да обезпечи гръцкия суверенитет върху него, или ще изиска смяна в кадастъра. Накрая те питат министрите какви ще са следствията за гръцкия суверенитет от настояването за интервенция от турските управляващи, което е отправило гръцкото държавно управление.

В изказване през днешния ден гръцкото министерство на външните работи дефинира случая като следващ опит на Турция да употребява миграционния и бежанския проблем, като вероятно сътвори и граничен спор.

„ Спрямо това ново нападение против националните ни ползи са нужни разсъдък и отговорност от всички политически сили на страната ни, вместо опит за преобразяване на тематиката в поле за партийно опълчване от част от опозицията “, се споделя в изказването, представено от АНА-МПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР