Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия, спечелила най-много гласове

...
Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия, спечелила най-много гласове
Коментари Харесай

Какви са възможностите за съставяне на ново австрийско правителство

Себастиан Курц, водач на Австрийската национална партия, спечелила най-вече гласове на парламентарните избори, който бе претрупан да сформира новото държавно управление на Австрия, съобщи след срещата с президента Александър Ван дер Белен, че незабавно ще се заеме за работа. Но до момента в който сондажните диалози с останалите партийни водачи завършат и се стигне до възможна коалиция, ще мине много време, считат политическите наблюдаващи.

Единодушно е мнението, че предстоят сложни политически договаряния. Възможни са три двупартийни обединения, като най-малковероятна се счита обединението на Народната партия с втората по броя на извоюваните гласове Австрийска социалдемократическа партия, която означи най-лошия си избирателен резултат до момента. Основни условия на социалдемократите, каквото е да вземем за пример въвеждането на налог от 25 % за завещание над един милион, няма да бъде признато от Народната партия. Малко евентуално е тя да се съгласи и с намаляването на 12-часовия работен ден, допускано при рискови условия, което се компенсира в границите на календарния месец.

Решението бе признато едвам предходната година от съдружното държавно управление на Народната партия и Австрийската партия на свободата. За Партията на свободата е значимо да не бъде удължен курсът на ръководство на предходната коалиция на Народната партия и Партията на свободата, а Себастиан Курц съобщи неведнъж в предизборния интервал, че ще се придържа към десноцентристка политика.

Бившият съдружен сътрудник - Партията на свободата, съобщи след неприятните резултати от изборите, че ще мине в съпротива, макар че по време на предизборната акция изтъкваше готовността си за нова коалиция с Народната партия. Въпреки това ръководителят ѝ Норберт Хофер си остави отворена малка врата при положение, че за Курц се окаже невероятно да откри съдружен сътрудник. От значение ще бъде продължителността на договарянията, с цел да може Партията на свободата да се възвърне ненапълно от ударите през последните месеци, ще е нужно да се реши и казусът към личността на Херберт Кикъл, защото Себастиан Курц повтори неведнъж, че няма да одобри Кикъл като министър в бъдещо държавно управление.

Големи са полемиките за възможната коалиция с Партията на зелените, тъй като сред двете партии съществуват огромни разлики по съществени въпроси и това изключително ще затрудни договарянията. По въпросите на запазване на околната среда, на климата и на природата Зелените изискват да бъде изработен огромен завой в политиката на Народната партия.

Теоретически вероятни разновидности са тройна коалиция с включване и на НЕОС в държавното управление, или държавно управление на малцинството. Според някои наблюдаващи НЕОС може да извършва ролята на мост сред Народната партия и Зелените. Ако бъде образувано държавно управление на малцинството, ще би трябвало Народната партия да търси поддръжка за всяко решение в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР