се съдържа в документ от 10 страници, договорен между двете

...
се съдържа в документ от 10 страници, договорен между двете
Коментари Харесай

Българско-македонският протокол: какво има в него

се съдържа в документ от 10 страници, контрактуван сред двете външни министерства. " Капитал " се срещна със наличието на прословутия двустранен протокол, с който Скопие и София поставят завършек на актуалната омраза между тях, с цел да отворят пътя на прилежащата страна към договаряния с Европейския съюз.

Той съдържа няколко позиции, които са знаменателни и съставляват сериозна стъпка напред спрямо досегашната обстановка.
Историята
Първо, документът приема досегашния прогрес на взаимната комисия, която преглеждаше историческите разногласия. Според участник в нея там съвсем всичко към Средновековието е изчистено, което значи, че задължението всички образователни стратегии, учебници, надписите на монументи и табели, музеи, както и държавните електронни масиви да бъдат съобразени в период от две години с това, е забележителен прогрес.

Това де факто значи, че цар Самуил да вземем за пример ще бъде одобряван като последовател на българската царска традиция, което е най-меката форма на историческа истина, призната от Скопие. Поставянето на такава табелка в македонската столица ще бъде най-малкото революционно.
Реклама Югославският режим
Друго главно искане на българската страна - за осветляване на закононарушенията против българи след края на Втората международна война, също е получило единодушие.

Правителството на Северна Македония се задължава да осъди и да се извини за несправедливостите и репресиите, осъществявани в предишното директно или индиректно от югославския комунистически режим против жители въз основа на тяхното етно-политическо самоопределяне, в това число във връзка с българите.

Нещо повече - ще бъдат отворени архивите на комунистическите служби в прилежащата страна. България от дълго време направи това и упорства от най-малко 20 години същото да се случи и отвъд границата.
Въпросът с малцинствата
Скопие удостоверява също по този начин, че няма и няма да има искания за македонско малцинство в България. Това е главно искане на София, която отхвърля концепцията за такова малцинство като опит за фракционизъм. Такова нещо се съдържа и в Договора за добросъседство, тъй че няма изключително разминаване.
Реклама
Двете страни ще работят против езика на омразата и ще подхващат ограничения против подстрекателството и насилието, което може да навреди на ползите им. Държавното финансиране на книги, филми и друго изкуство ще следи за диалект на ненавист и при съществуване на подобен ще бъде оттегляно - нещо, което до момента не беше споменавано.
Свързани публикации Докато България реши дали да одобри френското предложение, Северна Македония го отхвърли 23 юни 2022, 18:15 Въпросът с ветото против Северна Македония блокира страната 22 юни 2022, 19:00 Френското предложение за Скопие стартира да намира поддръжка 20 юни 2022, 17:58 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР