се използва за откриване на човешки хорионгонадотропин (hCG), специфичен хормон,

...
се използва за откриване на човешки хорионгонадотропин (hCG), специфичен хормон,
Коментари Харесай

Тест за бременност – видове и правила за използване

се употребява за разкриване на човешки хорионгонадотропин (hCG), характерен хормон, създаван по време на бременност. Наличието на hCG в биологичните течности (кръв, урина) продължава към месец след раждането. Ако този присъщ хормон е открит в урината, пробата за бременност алармира две ленти или по различен метод за началото на бременността.

Видове проби за бременност

Тестовете за бременност се разграничават между тях, преди всичко, съгласно чувствителността, която производителите слагат на опаковката: 10, 20, 25, 30. Това подхожда на концентрацията на hCG в урината на плануваната бременна жена в mIU на ml. В този случай по-малък брой значи по-висока сензитивност на теста и по-ранно разкриване на бременност. Повечето проби имат сензитивност от 20-25 mIU / ml, те могат да дефинират началото на бременността от първия ден на пропуснатата менструация. Има проби (чувствителност 10 mIU / ml), които откриват бременност даже преди началото на забавянето, към този момент 7-10 дни след зачеването.

Правила за потребление на тест за бременност

Правилата за потребление на теста зависят от неговия вид. Основните им типове са:

Тест с ленти
Най-лесният тест за установяване на бременност. Лентата пада до специфична маркировка в утринната урина (тя е по-концентрирана). След 10-20 секунди пробата би трябвало да бъде изваден и подложен върху хоризонтална повърхнина. Няколко минути по-късно върху него ще се появят една или две линии. Едно - няма бременност, две - настъпила е бременност.

Тест за таблет
Той е подобен с предходния, само че хартиената лента се слага в пластмасова кутия и урината се нанася с пипета в специфичен отвор. Резултатът се дефинира от една и съща една или две ленти.

Реактивен тест
Той е по-скъп и доста сензитивен. Удобно е, че не е належащо първо да се събира урина и може да не е заран. Тестът може да се сложи непосредствено под струята. Резултатът се демонстрира по същия метод - една или две присъщи линии.

Електронен тест
За такива проби индикаторната лента може да се сложи в съд с урина или непосредствено под струята. Резултатът ще бъде явен след три минути под формата на знаци: „ +бременна " - бременна сте, или „ -небременна " - не сте бременна.

Понякога втората линия е едва изразена. Това значи, че има бременност, само че равнището на hCG в кръвта към момента не е доста високо. Трябва да повторите теста след 2-3 дни, след което ще стане по-ярък.

Тестът за бременност постоянно ли е правилен?

Инструкциите, които идват с тестванията, подсигуряват 90-95% акуратност, като в същото време допускат избран % неточност. В какви случаи е допустимо?
Твърде ранен тест, когато равнището на hCG към момента не е имало време да се увеличи.
• Срок на валидност на теста.
• Нарушаване на инструкциите по време на теста.
• Прием на избрани медикаменти.
• При огромно количество пияна течност - понижава концентрацията на hCG в кръвта.

Тестът за бременност удостоверява или опровергава началото на бременността, без да дава отговор на въпроса за нейното време или положение. Ако бременността е извънматочна или има опасност от импровизиран аборт, пробата няма да ви осведоми за това. За да извършите това, би трябвало да вземете кръвен тест за hCG и да се свържете с клиника.

Как да изберем тест за бременност?

Очаквате, че сте бременна. Например, календарът демонстрира пропусната менструация. Всеки тест ще ви свърши работа. Максималното количество на хормона hCG в тялото заран, тогава резултатът е по-точен. Но актуалните проби за качество го дефинират когато и да е.

Подозирате бременност и желаете да зарадвате колегата си с тази вест - електронен тест с капачка. Резултатът е явен незабавно, без догатки. Капачката предотвратява контакт с урината.

Вторият вид е тест с таблет. Батерията няма да се изтощи и устоя дълго време. Недостатък: Резултатът не е толкоз явен, елементарно е да го объркате с тест за COVID-19.

От известно време планирате бременност и нямате самообладание да разберете дали е настъпила идея. Изберете електронен тест. Той ще дефинира бременността 5 дни преди забавянето на менструацията. Единственият минус на тази алтернатива е цената. Можете да употребявате тест за овулация като опция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР