Сдружението "Български врати, прозорци и фасади" (СБВПФ) предлага проект за

...
Сдружението "Български врати, прозорци и фасади" (СБВПФ) предлага проект за
Коментари Харесай

Сдружение предлага проект за национален нормативен документ за безопасно остъкляване

Сдружението "Български порти, прозорци и фасади " (СБВПФ) предлага план за народен нормативен документ за безвредно остъкляване, оповестиха от организацията.

За правенето на концепцията са употребявани настоящите правила и стандарти за безвредно остъкляване в Германия, Белгия, Австрия и Италия. Проектът не обгръща в този момент настоящите разпореждания в българското законодателство. От сдружението считат, че по-голямата част от публичните места и здания не са обезопасени задоволително, по тази причина е належащо да се одобряват нови стандарти във връзка с остъкляването.

Повечето страни имат национални стандарти по отношение на критериите за избор на остъкление. Затова точките в плана на СБВПФ засягат както интериора, по този начин и екстериора на постройките. Обръща се внимание на типа на стъклото, метода на монтиране, предназначението, както и размерите му.

Проектът обгръща: стъклени фасади, където постоянно им огромно скупчване на хора; остъкления, които се отварят към външната страна на сградата; спортни и развлекателни сгради; детски градини и училища; публични пространства и витрини поради риска от вандализъм; хоризонтални покриви, покривни прозорци и наклонени козирки; стъклени порти без рамка, такива с частична рамка; стъкло за стенни облицовки; рекламни и индикаторни панели (билбордове), които са ситуирани по протежението на пътното платно; вътрешни преградни стени; стъклени телефонни будки и спирки на градския транспорт; аквариуми и басейни; мебели в публичните места; асансьори и душ кабини; места за задържане и лечебни заведения с психологично заболели лица.

От Сдружението показват, че следва да се преразгледат нормите за остъкляване на посочените места, защото по този метод ще се подсигурява по-голяма сигурност на хората. Преди да бъдат инсталирани стъклените панели, те би трябвало да са изпитани в лаборатория и да са класифицирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР