Сдружение Национална асоциация на сляпо-глухите в България“ (НАСГБ) ще отбележи

...
Сдружение Национална асоциация на сляпо-глухите в България“ (НАСГБ) ще отбележи
Коментари Харесай

Асоциацията на сляпо-глухите – на 25 г.

Сдружение „ Национална асоциация на сляпо-глухите в България “ (НАСГБ) ще означи 25-годишнината си с връчване на юбилейни награди.

Събитието ще се състои на 15 август, понеделник, от 10 ч. в хотел „ Интелкооп “, ул. „ Константин Нунков ” № 13А.

„ Национална асоциация на сляпо-глухите в България “ (НАСГБ) е национално представително съдружие – юридическо лице с нестопанска цел за реализиране на общественополезна дейност; със седалище – гр. Пловдив. Основана е на 15.08.1997 година

НАСГБ е приета за представителна организация на хора с увреждания на национално ниво. Член е на Националния съвет за хората с увреждания, съвещателен орган към Министерски съвет на Република България. Като съвещателен орган Националният съвет за хората с увреждания, приема и обобщава мнения по законови и подзаконови нормативни актове, касаещи правата и законните ползи на хората с увреждания и техните характерни потребности и благоприятни условия.

Член е на Националния съвет на хората с увреждания в България към Европейския конгрес на хората с увреждания.

Национална асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ) е организация  с обичаи във връзка с грижата, застъпничеството, образованието и рехабилитацията на лицата с двойна сензорна загуба.

Основни насоки и посоки в работата на НАСГБ, касаещи отбрана на човешките, гражданските, обществените, икономическите и други права на сляпо-глухите:
Рехабилитация и обществена интеграция на сляпо-глухите, тяхната рав­но­пос­тавеност и цялостно включване в обществото. Подобряване качеството на живот на сляпо-глухите, личностната им реализация и повишение на културното, просветителното и професионалното им ниво; Осигуряване налична информация, досегаемост до заобикалящата среда и налични способи на другарство.
При реализиране на задачите и потребление на средствата за постигането им, приоритет имат тотално сляпо-глухите и  сляпо-глухите с тежки комбинирани увреждания на зрението и слуха.

В НАСГБ членуват лица с повредени зрение и слух: минимум 71% загуба на продуктивност разследване  загуба на  зрение и със слухова загуба минимум 45 децибела на по-добре чуващото ухо. Към 30.06.2022 година в НАСГБ членуват 505 сляпо-глухи лица. Сдружението реализира активността си на територията на цялата страна, посредством 22 структурни подразделения и 2 териториални групи.

В постройка със особено предопределение, която от 2020 година е „Обект за публични, здравни и обществени услуги“, е новоизграден център, в който  сляпо-глухите могат да получават нужната поддръжка посредством обществени услуги, ориентирани към техните потребности.

През 2004 година НАСГБ основава Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи (НЦРСГ) „ Хелън Келър ” в Пловдив. Приоритет е рехабилитацията най-много на тотално сляпо-глухите и на лицата с практическа сляпо-глухота – с тежки зрителни и слухови увреждания.

Организацията е записана в Агенцията за качеството на обществените услуги като снабдител на обществени услуги

Единствено Националната асоциация на сляпо-глухите в България има нужния запас, опит и знания за основаването и ръководството на сходен център без аналог в страната. Това е първият и уникален Център за хора със сляпо-глухота в България.

Екипът на Центъра непрекъснато работи за самостоятелното информиране и показване на опциите на хората със сляпо-глухота и ролята им в обществото.

В Центъра за рехабилитация на НАСГБ се организират обучения  в посока на създаване на положителна самокритика и даване на психическа поддръжка при загуба на зрение и слух.

Отново в Центъра за рехабилитация на НАСГБ, на консуматори от целевата група се дават обществени, правни, здравни и трудови съвещания, водени от експерти от екипа на НАСГБ. Дискутират  се  въпроси като: обществени проблеми, основани от увреждането, скрита дискриминация, индивидът с увреждане и другите.

На потребителите от целевата група се дават обществени услуги за хора със сляпо-глухота, изразяващи се в реализиране на сложно образование, насочено в следните посоки:

1.Ориентиране и подвижност – задачата на образованието по насочване и подвижност е създаване или възобновяване опциите на сляпо-глухите консуматори за насочване и напредване в пространството с бял или червено-бял бастун.
Полезни умения (дейности от всекидневния живот).
3.Обучение в различни способи за връзка, което е ориентирано към възобновяване опциите на потребителите за пълноценна връзка, както и да се образуват умения за различна такава, което да докара до превъзмогване на осведомителния недостиг.

Обучението в различни способи за връзка включва:

– „Блок“- способ (ръчна писменост посредством писане с показалец по дланта на ръката)

– способ „Лорм“ (ръчна писменост посредством докосвания по дланта на ръката)

– Брайл върху дланите и пръстите (ръчни писмености въз основа на брайловия код)

– Локализирана, насочвана и тактилна форма на показване и разбиране на българския жестов език (адаптирани форми за показване и разбиране на българския жестов език към сетивата на сляпо-глухото лице)

– Хаптична връзка (техники за разказване на обкръжаващата физическа и обществена среда чрез осезанието)
Зрителна рехабилитация (начини за дейно потребление на слабото зрение) Обучение в потребление на модерни технологии за връзка и достъп до информация (персонален компютър, смарт телефон, таблет) Готварство (обучение в автономия на уменията за подготвяне на храна). Занимателна терапия (обучение в налични занимателни игри) Физическа просвета (занятия за превъзмогване на обездвижването)
В Центъра за рехабилитация на НАСГБ се организират образования и подкрепяне за  придобиване и насърчаване на умения за търсене на работа на хора с увреждания.

Обучението е насочено в следните посоки:

– Изграждане и затвърждаване на позитивна личностна самооценка;

– Ориентиране на пазара на труда, източници за търсене на работа, изследване на работни места;

– Подготовка на документи за кандидатстване за работа – попълване на формуляр за работа, правене на сполучлива автобиография и мотивационно писмо;

– Попълване на заявки в електронен формат;

– Развитие на умения за сполучливо показване по време на изявление за работа;

– Изграждане на мрежа от контакти;

– Адаптация и пригаждане на новото работно място – упования на служителя, упования на работодателя;

– Придобиване на трудови привички.

В края на образованието потребителите от целевата група покачват информираността си в характерната тема (социални права, благоприятни условия за трудоустрояване, характерни потребности и здравни проблеми на сляпо-глухите).

От септември 2000 година НАСГБ издава от време на време „ Информационен бюлетин ”, а от юни 2003 година (месечно) издава списание „ Звук и светлина ” на плоско-печатен шрифт. От 2007 година списанието излиза на CD в MP3 формат и се разгласява като електронно издание на уеб-сайт www.zvuk-i-svetlina.eu. От юли 2010 година списанието се издава и на брайлов шрифт.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР