„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри

...
„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри
Коментари Харесай

Започва кампания за паметник на дядо Добри до Александър Невски

„ Сдружение Азбукари “ стартира акция за създаване на „ Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България “, оповестиха от организацията.
Дядо Добри – „ канонизираният “ приживе от народа светец от село Байлово, години наред събираше стотинка по стотинка лепта пред храм „ Св. Александър Невски “ и на други места. Милостиня, която след това до стотинка даряваше на български храмове.
„ Сдружение Азбукари “ разчита на необятна социална поддръжка и приканва и други неправителствени организации да се причислят към самодейността. Вече са се присъединили членовете на „ Единение Българи за България “. Инициативата ще бъде освен общонационална, само че и световна, и апелът ще обиколи света, на всички места, където има най-малко един българин, споделят уредниците. Зад идеята застават посолства, консулства, български общности и организации и обособени сънародници от всички континенти.
Кампанията ще се осъществя със средства от дарения, като "Сдружение Азбукари “ към този момент откри банкова сметка - BG38FINV91501017186935 в Първа капиталова банка, за набиране на средства за построяването на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата „ Дядо Добри – Светецът от Байлово “, с създател Борислав Радославов, посредством уеб страницата на „ Сдружение Азбукари “. За динамичните младежи от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е записана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за идеята единствено с 2 кликвания.
В центъра на акцията ще бъдат сложени децата, изяснява Цвета Кирилова, ръководител на „ Сдружение Азбукари “ и водещ на акцията. Този паметник, олицетворяващ Доброто, би трябвало да се намира наоколо до храм "Св. Александър Невски “, счита тя. И добавя, че ще разчитат на поддръжката на Столична община и Светия Синод. Очакваме този монумент да бъде изработен от децата от Професионалното учебно заведение по каменообработване в село Кунино, което за наша наслада е единственото на Балканите и се намира в България, споделя още Кирилова.
Много бихме се радвали тези деца да изградят този монумент с поддръжката и със съпричастността на учители, ментори, професионални статуи монументалисти, работещи с камък, които ще им дават тенденция, с цел да осъществяваме това извънредно дело посредством ръцете на тези деца, които в действителност заслужават доста сериозна поддръжка. Вече организирахме първата среща с екипа на учебното заведение и се радваме, че намерихме безрезервни съидейници в тяхно лице, описа тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР