Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото и потребителите.

...
Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото и потребителите.
Коментари Харесай

Първанов: На първо място в сделката на Гинка за ЧЕЗ стои въпросът Кой?

Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото и потребителите. Съмнението остава и в случай че от другата страна имаме страна, за какво България не демонстрира интерес? Тя би трябвало да отбрани своя интерес и този на 3 млн. консуматори. Има доста неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът Кой?

Това разяснява Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 година, по Нова тв.

По думите му оставката на енергийният министър Теменужка Петкова е засилил подозрението, че тя е „ един бушон ”. Тя доста невъзмутимо и умерено понесе обстановката, добави Първанов. 

Продажбата на такова стратегическо дружество като ЧЕЗ, е много значимо от позиция на сигурността на страната. Доколкото знам към компанията „ Инерком Груп ” стоят към 10 други компании, които дават кредитния рейтинг, разяснява енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Зад групата „ Инерком ” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лв.. 74 млн. лева за покупка на компания, която генерира доход от близо 2 милиарда лева Ако бях сериозен банкер, в никакъв случай не бих дал заем на такава компания. „ Инерком ” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два слънчеви парка у нас. Тогава „ Инерком ” се е опитвала да вземе банков заем, само че не е съумяла, и се е обърнала към интернационалните вложители, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове преди малко бяха наказани на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни покупко-продажби при присъединение на два слънчеви парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят? ”, попита Мартин Владимиров, енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му за договорката се е знаело още преди два месеца. Но нито Комисия за защита на конкуренцията, нито ДАНС е проучила компанията.

Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази договорка. КЕВР би трябвало да придобие функционалности на проверяващ орган, тъй като в основния бранш „ Енергетика ”, където виждаме толкоз доста злоупотреби, има прекомерно малко следствия от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува огромна компания. Въпросът е дали имаме действителна визия кой стои зад тези средства и какъв ще е резултатът върху пазара ”, добави енергийният специалист Мартин Владимиров. 

Преди дни ЧЕЗ разгласи, че продава бизнеса си у нас на българската компания " Инерком България ". Надзорният съвет на чешкия холдинг е одобрил контракта за продажба на активите си у нас. Пакетът се състои от седем компании - " ЧЕЗ България ", " ЧЕЗ Електро България ", " ЧЕЗ Разпределение ", " ЧЕЗ Трейд България ", " ЧЕЗ ИКТ България ", Проект " Свободна сила Орешец " и " Бара Груп ". 

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва повърхност от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, подписана от компания с капитал 50 000 лева В позицията си българската компания декларира, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за положителното на клиентите, както и за развиването на компанията и сътрудниците й.

Не мога да си показва по какъв начин една компания от Пазарджик с 90 000 лв. активи и 11 000 лв. загуба за предходната година, ще купи най-голямото ЕРП в България ”, съобщи в петък Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР