Сделка с „Грипен“ няма. Правителството все още не е започнало

...
Сделка с „Грипен“ няма. Правителството все още не е започнало
Коментари Харесай

Ген. Стефан Янев: Проявихме жест на добра воля към сегашното правителство по сделката за нов изтребител



Сделка с „ Грипен “ няма. Правителството към момента не е почнало договаряния с трите страни, които да дават подобен вид аероплан. Решението, което беше взето в нашия мандат валидира военната експертиза и бе избрана една пътна карта на плана. Това сподели ген. Стефан Янев Стефан Янев е длъжностен заместител министър-председател по вътрешен ред и... към профила, секретар на президента по сигурност и защита, в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

По думите му те са създали класиране на офертите и валидирането им. „ Така се даде опция на идващото държавно управление да продължи работата по закупуване на новите изтребители. В рамките на пътната карта са сложени периоди. Това предопределя периоди за подаване на документи от страна на компаниите. Този период беше продължен по молба на една от компаниите със седмица. Оттук нататък държавното управление е задължено след приемането на този протокол да вземе решение и да стартира договаряния. В случая ние взехме решение и комисията ги класира по съответния ред. Това обаче не предопределя с кого би трябвало да стартират договарянията “, обясни някогашният боен министър в служебното държавно управление.

Той бе безапелационен, че не са забавили процеса. „ Дава се цялостна опция на настоящето държавно управление с кого да договаря. Това е жест на благосклонност. Ние се опитахме да помогнем на държавното управление да има времеви диапазон до края на годината, с цел да се оползотвори финансовия запас “, акцентира Янев.

„ Самата процедура е създадена по този начин, че няма опция за манипулиране на данните, които са дали обособените страни и компании “, увери Стефан Янев.

По мотив дисквалификацията на един от участниците, той сподели: „ Нейните индикатори са по-добре от втората оферта, само че са класирани на трето място, поради излизането от финансовия ни план “.

По мотив обвиняванията към президента, че се е намесил в договорката, Стефан Янев съобщи: „ Той имаше едно изявление, което беше атакувано политически. Той не е споменавал вид аероплан, а военната експертиза. Някакви подмятания за лобизъм са несъстоятелни. Политическото решение следва и то би трябвало да бъде взето отговорно “.

„ Грипен “ е един актуален аероплан. Когато излезем и кажем на жителите, че ще създадем един доста огромен разход би трябвало да им разбираем. За тях е доста по-важно какъв брой живот има той в бъдеще. В офертите са дадени рамки на цената “, сподели още Янев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР