Сбито разяснение на специалисти коя група ще прекара по-леко новия

...
Сбито разяснение на специалисти коя група ще прекара по-леко новия
Коментари Харесай

Ваксинирани срещу преболедували: кой ще прекара ковид по-леко

Сбито обяснение на експерти коя група ще прекара по-леко новия ковид – преболедувалите без ваксина или имунизираните

Засега няма единно научно мнение, нито задоволително емпирични доказателства дали хората, които са преболедували коронавирус или са имунизирани, при наново заразяване могат да предават вируса. Това е значимо, тъй като нормално те самите и хората към тях считат, че са безвредни, не носят маски и не съблюдават отдалеченост.

Хората, които са имунизирани, имат имунитет и при наново заразяване с ковид няма да се разболеят. Според някои учени обаче те могат да го предават и хора, които нямат антитела, рискуват да се заразят от тях и да се разболеят.

„ Kолективен имунитет се реализира при над 70% имунизирани “, акцентира проф. доктор Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по mедицинска вирусология.

Така е и при други ваксини като да вземем за пример антигрипните – те пречат не човек да поеме вируси, а да се разболее.

Това на процедура значи, че имунизираните не са безвредни за неимунизираните

Всички би трябвало да продължат да съблюдават противоепидемичните ограничения за отдалеченост, стерилизация и носене на маски.

Колкото по-нисък е процентът на хората, които са имунизирани, толкоз по-бавно ще преминем към естествен живот. Ако сме имунизирани и към нас всички са имунизирани, постигнали сме, каквото желаеме, и ще затрудним вируса. Но в случай че сме единица измежду доста неимунизирани и не се съблюдават ограниченията, нещата стават
напълно разнообразни.

По-вероятно е имунизирани да не са преносители на инфекцията, само че няма безапелационни научни данни. Затова имунизираните по-добре да носят маски.

Случаят с преболедувалите е по-различен, зависи от това те какъв брой и къде имат антитела

Преболедувалият не може да болести, тъй като самият той не се разболява. Той не може да болести различен, тъй като имунитетът, който има, му пречи да се болести още веднъж. А и не може да разболее различен, без самия той да се е разболял.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР