Създаването на звеното се явява отговор на завишените изисквания на

...
Създаването на звеното се явява отговор на завишените изисквания на
Коментари Харесай

МВР: През август са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотици

" Създаването на звеното се явява отговор на повишените условия на обществото за възстановяване противодействието на страната против избран тип закононарушения ". Това заяви на брифинг Илиян Рангелов, прокурор при Върховна касационна прокуратура по отношение на работата на Специализираното междуведомствено звено сред Прокуратурата на Република България и Министерство на вътрешните работи за подкрепяне на следствието по досъдебни производства.

" Основната цел на звеното е подкрепяне следствието по досъдебни производства, водени за закононарушения, осъществени от проведени незаконни групи или обособени лица, свързани с производството, преправянето, придобиването, държането и разпространяването на наркотични субстанции, както и закононарушенията, свързани с нелегално превеждане през границата на страната на обособени лица или група от хора да минават или обитават в страната в нарушаване на закона ", добави Рангелов.

По думите му подпомагането в следствието ще се реализира като звеното ще се концентрира в обезпечаване на непосреден контакт сред главните оперативни служби при Министерство на вътрешните работи и способените прокуратури.

" Това ще бъде за активизиране на оперативната активност по този жанр каузи, както и гарантиране законосъобразното осъществяване на следствието по формирани към този момент досъдебни производства с главната цел да се подсигурява събирането на задоволително годни и безапелационни доказателства за отбрана на обвинителната теза пред съда за разкритие и наказание на причинителите на посочените нагоре закононарушения ", изясни прокурорът.

" Звеното ще насочи активността си, с изключение на към възстановяване на оперативната активност и следствието на този тип закононарушения, и към превантивната активност ", добави той.

Рангелов уточни, че звеното е натоварено и с ежемесечната задача да сформира отчет, съдържащ статистически данни за оценения едномесечен интервал, в който ще бъдат посочени съответни статистически данни за извършени профилирани полицейски интервенции, резултата от тях, арестувани лица и други

" От първи до 25 август са извършени 401 профилирани полицейски интервенции. Задържаните лица са 612 и са разкрити 21 лаборатории за произвеждане и развъждане на наркотични субстанции ", съобщи Димитър Кангалджиев, шеф в отдел към ГДНП, във връзка със събраните данни на Специализираното междуведомствено звено сред Прокуратурата на Република България и Министерство на вътрешните работи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Той разгласи, че в Разград е разкрита лаборатория за произвеждане на синтетични опиати. По думите му това е най-голямата открита у нас. Той разяснява, че лабораторията разполагала с голяма дестилационна система, прекурсори и други " 1000 литра е арестувано количество прекурсори. На територията на страната цена на кг метаамфетамин варира сред 9-12 хиляди евро ", разясни той.

" Процесите по разработване на тези субстанции са били в начален етап. Тези лица сме пресекли в точния миг ", счита той.

Ангел Папалезов от ГДНП разяснява данните, с които разполагат от началото на месец август до 25 август във връзка с противозаконната миграция. " Проведените профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на противозаконна миграция са 502, арестуваните нелегално пребиваващи жители на трети страни са 3698 ", сподели той и посочи, че арестувани за такива вид закононарушения лица са 406, и са формирани 220 досъдебни производства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР