Създаването на общ ВиК холдинг е възможност за прикриване на

...
Създаването на общ ВиК холдинг е възможност за прикриване на
Коментари Харесай

Иван Иванов: Създаването на общ ВиК холдинг е опит за източване на милиарди!


" Създаването на общ ВиК холдинг е опция за прикриване на отговорности, опит за изхарчване и източване на милиарди, тъй като с изключение на този милиард и двеста милиона от Европейски Съюз, явно ще се изхарчи и още един милиард от българската страна. А по този начин отговорностите тотално ще се размият ", сподели депутатът от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Иван Иванов пред Дарик радио.

Според него съществена виновност за проблемите в този бранш, носи ръководството в последните години, а точно - неуправлението му от ГЕРБ. Иванов добави, че липсват цели, ясни политики, няма дейности. Обърна внимание, че загубата на вода по трасетата е безумно доста, че ръководството на ВиК сдруженията е извънредно неприятно, както и че систематизиране на водните ресурсите е извънредно незадоволително. " Ако не настъпи рецесия, нужните средства не се дават. ВиК сдруженията бяха превърнати в партийни клубове и към момента работят като такива ", заключи Иванов по тематиката.

" Трябва да внимаваме тази филантропична рецесия да не прерасне в икономическа. 1500 фамилии останаха без работа, на улицата. Проблемът е извънредно сериозен, само че той си има своята предистория- неспазване на редица задължения и изобщо липса на предпочитание и цели за справяне с проблемите в този бранш. Средства не липсват. Например, такива се обезпечават по оперативна стратегия " Опазване на околната среда " на Европейски Съюз още от 2014 година, по която са планувани милиард и двеста милиона лв. за ВиК бранша, само че за жалост не се съблюдава главното условие, записано по тази стратегия, а точно - пари против промени. Реформи не се случиха, качествени ограничения не се започнаха, проблемите се замаскират и отсрочват, като се чака рецесия, с цел да се случи нещо, само че това не е обикновено ръководство ", бе безапелационен депутатът на левицата.

Той подсети, че с изключение на неспазването на споразуменията за промени по оперативната стратегия на Европейски Съюз, ръководещите нарушават голям брой други договорености, като да вземем за пример условието от Европейски Съюз България да понижи загубите на вода до 20%, което страната по никакъв метод не съблюдава. Иванов уточни, че в редица области водните загуби доближават до 80% от целия подаван размер вода, като съответно назова Шумен и Добрич като такива образци.

" Идеята за общ държавен ВиК холдинг няма да даде справедлива информация какво се случва с всички регионални и общински водни предприятия, всичко ще бъде заметено под една обща отговорност, точно с цел да се прикрие плачевното им положение. Холдингът няма да оправи проблемите и няма да е кадърен да даде действителен отговор на обществото какво е положението на ВиК бранша, какво се случва с ВиК сдруженията и за какво са докарани до банкрут. Трябва ясно да се търси отговорност и да се вземат ограничения в този момент - целево и предпочитано, а не след време, в случай че се направи подобен холдинг, още веднъж се упрекна и показно арестува един началник, а не множеството фактически виновни по тези проблеми. А какво ще стане с всички тези водоснабдителни сдружения и предприятия, в които страната няма 51% присъединяване? А какво ще стане в областите, в които има повече от едно ВиК? Всички те ще бъдат оставени на произвола на ориста ли? ", изрече своите терзания националният представител на " Българска социалистическа партия за България ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР