Създаването на кооперативи между земеделските производители, каквото е предложението на

...
Създаването на кооперативи между земеделските производители, каквото е предложението на
Коментари Харесай

Могат ли кооперативите да спасят земеделския бранш?

Създаването на кооперативи сред земеделските производители, каквото е предлагането на земеделския министър, е един от методите да бъде избавен браншът, считат фермери от Пазарджишко. Заради несигурността огромна част към този момент понижават площите, които обработват, а други дефинитивно се разделят земеделието и се насочват към други действия.

Само за една година площите, засети със зеле в цялата страна са намалели от 15 000 декара на 5000. Сред дребното останали, които гледат този зарзават са семейство Кабурови от пазарджишкото село Мало Конаре.

" Ние сега сме една дребна парченце от тези 5000, което, да ви кажа почтено, не приказва добре за българското зеленчукопроизводство. А и за фермерите, тъй като направете си сами извода, тези фермери са спрели да създават, което значи, че те са се отказали от тази активност и не ми се желае да поемаме по техния път ", изясни Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводството в района дава опция на една част от популацията, което е в доста мъчно обществено състояние в далечни райони от към 80—100 км, да си изкарва някаква издръжка. За да се осъществя сполучливо продукцията на българския пазар, е належащо коопериране на фермерите – считат семейство Кабурови.

" Това ще даде една огромна сигурност за реализация на българските аграрни производители, тъй като както следя сега – тази година има отлив от над 50% на аграрни производители. Смятам, че от идната година земеделските производители, които създават българска продукция ще са на изгубване ", съобщи Иван Кабуров.

" Не единствено ще продаваме посредством тези сдружения, само че ние ще бъдем снабдявани посредством сдружението с нужните семена, торове, препарати, тъй като ще бъдат издействани по-ниски цени ", надява се Десислава Кабурова.

Земеделците считат,че кооперирането ще допренесе и да се понижи нерегламентираният импорт на плодове и зеленчуци, които заливат пазара.

Вижте повече в репортажа на Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР