Създаването на Европейски цифров иновационен хъб, с който България ще

...
Създаването на Европейски цифров иновационен хъб, с който България ще
Коментари Харесай

Проект за дигитализация в строителството получи награда в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“

Създаването на Европейски дигитален иновационен хъб, с който България ще стартира действителния преход към цифровизация в строителството, получи премия в състезанието „ Мистър и Мисис Икономика “, проведен от КРИБ и сп. „ Икономика “.

Отличието бе присъдено на идеолога и мотор на визионерската самодейност Любомир Пейновски, член на управленията на КСБ и КРИБ и мажоритарен притежател на компания „ Клийнтех България “ ООД.

„ С доста старания единадесет организации и компании създадохме Европейски дигитален иновационен хъб, чиято амбициозна задача е да подкрепя строителния бранш по пътя на неговата цифровизация “, сподели при приемане на премията Любомир Пейновски. И означи заслугата на всеки един от сътрудниците в плана – Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на Българска академия на науките, Висшето строително учебно заведение „ Любен Каравелов “, „ Клийнтех България “ ООД, „ Геострой “ АД, „ Планекс “ ЕООД, „ Българска асоциация по ръководство на планове в строителството “, „ Баумит България “ и „ ЕСРИ България “.

„ Наградата е справедливо самопризнание за напъните, които положихте всички вие, уважаеми сътрудници “, сподели Любомир Пейновски. И добави: „ Изказвам признателност на 5 тайфуна с нежни имена – Марияна Хамънова, изпълнителен шеф на „ Клийнтех България “, инж. Любка Денева от КСБ, Антица Ранчева от „ Геострой “, проф. Фантина Рангелова от Българската асоциация по ръководство на планове в строителството и Евгения Караджова, шеф на „ ЕСРИ България “.

Създаването на Европейски дигитален иновационен хъб в бранш строителство беше утвърдено от Европейска комисия през юни т.г., а през октомври беше подписан и договорът за осъществяване. Хъбът ще подкрепя прехода към цифровизация посредством достъп до цифрови решения, образования и създаване на потенциал, ще работи за внедряване на новите технологии в строителството и ще прави образования по използването им. През идващите 3 година бизнесът ще получи достъп до скъпи технологии и нововъведения и ще може да ги тества преди да влага в тях.

Хъбът ще дава образования по работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, пробни уреди и други Създаването му е от голямо значение за бъдещето на цялата строителна промишленост в България, която потегля по пътя на цифровия преход. Резултатът ще е нараснала конкурентоспособност и продуктивност на фирмите в сектора, както и по-висока успеваемост на целия строително-инвестиционен развой.

Защитата пред Европейската комисия и спечелването на плана е голям триумф за сектора, който макар компликациите през последните близо две години, продължава да работи с визия за бъдещето си, счита ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. Той още веднъж благодари на КРИБ за поддръжката, която оказва на строителния бранш в напъните му за обективна индексация на договорите с обществени възложители и за разплащане на страната към фирмите в бранша.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР