Създаваме нова правна фигура, това ще е прокурор, завеждащ инспектората

...
Създаваме нова правна фигура, това ще е прокурор, завеждащ инспектората
Коментари Харесай

Независим прокурор ще разследва главния

Създаваме нова правна фигура, това ще е прокурор, завеждащ инспектората на Върховна касационна прокуратура.Този специфичен самостоятелен прокурор ще може да проверява основния прокурор. Той няма да му бъде зависещ и обвинител номер едно няма да има право да стопира негови следствия. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов преди началото на днешното изключително съвещание на държавното управление.

Независимият прокурор ще се избира с болшинство от 2/3 на прокурорската гилдия. Мандатът му ще е 7 година Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми - правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че няма да се търси наказателна отговорност на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, само че ще може да бъде осъществено следствие на основния прокурор.

"Ще потвърдим, че няма да се засегне независимостта на съдии. Желанието ни е да се съобразим с рекомендациите на Венецианската комисия. Веднага след решението през днешния ден ще изпратим на заинтригуваните комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подсилен, с цел да стане оптимално бързо ", посочи Бойко Борисов.

"Въвежда се чуване на основния прокурор в Народното събрание – с изключение на годишните доклади ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава опция да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите би трябвало да се успокоят, да си правят работата и да не се занимават с партийни каузи, за това си има политически партии ", съобщи министър председателят.

Вчера Венецианската комисия към Съвета на Европа одобри мнението си по препоръчаните промени в българското законодателство, свързани с опцията за следствие на основния прокурор. Комисия приветства напъните на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските управляващи за решимостта и откритостта в търсенето на излаз с всички заинтересувани страни, само че е изразено подозрение, че с плануваните промени ще бъде реализирана преследваната цел поради въздействието на основния прокурор над проверяващите и във Висшия правосъден съвет.

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на основния прокурор не може да откри решение единствено с едно изменение на закона. Комисията вижда потребност от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната нравственос и политическата просвета. Пълното наличие на мнението се планува да бъде показано на 9 декември.

Други пълномощия на самостоятелния прокурор:

В случай на хипотетично съзнателно закононарушение от общ темперамент, осъществено от основния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да разпорежда обособени дейности по следствието и други процесуални дейности на прокурори или следователи от Националната следствена работа.

Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на основния прокурор или неговите заместници, основният прокурор да не може да реализира контрол за правда по тези преписки и каузи.

С цел обезпечаване на независимостта на прокурора завеждащ инспектората на прокуратурата е планувано той да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската гилдия и с болшинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР