Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите

...
Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите
Коментари Харесай

НС одобри нов налог за печелившите енергийни фирми frognews.bg

Създава се нов налог, с който ще бъдат облагани печелившите енергийни компании. Налогът, получил работно заглавие  " краткотрайна солидарна вноска "  има за цел облагането на свръхпечалбите с 33% на над 30 компании в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването.

 

Свръхпечалбата ще се пресмята като разлика от облагата на сдружението от тази и идната година и междинната стойност на облагата на сдружението за последните четири години. Според разбор на Министерството на финансите това ще донесе за тази година доходи на хазната от 72 млн. лева Новият налог ще бъде краткотраен и ще работи до края на тази и през идната година, предаде БНТ.

 

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се планува удължение на периода на използване на данъчното облекчение за осъществяване на индустриална активност в общини с висока безработица.

 

Народното събрание утвърди промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава възможност при умрял родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се трансферира на другия родител на детето, даже и той да няма трудови доходи. През 2022 година размерът на годишното данъчното облекчение за деца беше повишен на 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. С признатите промени облекчението може да се употребява и предплатено със заплатите за юли и октомври.

 

Без спор Народното събрание утвърди промени в Закона за Данък добавена стойност, предвиждащи корекциите на Данък добавена стойност, свързани с намаляването на данъчната основа и начислен налог при несъбираемо взимане. Възможността за корекция на Данък добавена стойност визира фирмената задлъжнялост по отношение на доставени артикули, услуги, активи, за които не е получено заплащане. Подобна мярка се ползва в по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз.

 

С промени в закона се вкарват в националното законодателство условията и на европейски наставления във връзка с избрани условия за доставчиците на платежни услуги. Директива 2020/284 на Съвета има за цел да добави законодателния Данък добавена стойност пакет за облагане на електронната търговия, е записал вносителят.

 

Промените съдържат и отговорности за доставчиците на платежни услуги да дават избрана информация за трансграничните заплащания сред страните членки за вярното отчитане и облагане с Данък добавена стойност на електронната търговия в Европейския съюз, както и да се позволи казуса с измамите с Данък добавена стойност при електронната търговия чрез усилване на съдействието сред данъчните органи и доставчиците на платежни услуги.

 

Създава се и специфичен ред за доказване износа на артикули пред митническите органи на страната по отношение на доставката на артикули, изпращани или транспортирани отвън територията на Европейския съюз от снабдител, непостоянен според митническото законодателство на територията на Европейския съюз.

 

Парламентът одобри на първо четене промени и в Закона за акцизите и данъчните хранилища, внесени от Министерския съвет, с които се цели понижаване на административната тежест и основаване на облекчени условия за икономическите оператори, в това число унищожаване на евентуални спънки пред данъчно задължените лица при използването на новите режими в закона, които следва да влязат в действие от 13 февруари 2023 година

 

Предвидена е и съществена промяна за лицата със статут на сертифицирани получатели във връзка с декларирането и внасянето на акциза, за получените акцизни артикули, освободени за ползване на територията на друга страна членка. Според признатите текстове акцизът ще се заявява и внася ежемесечно въз основа на месечна акцизна декларация, вместо до момента плануваното обявление при всяко приемане на акцизните артикули.

 

Създаден е административен ред Агенция " Митници " да води указател на издадените годишни сертификати за общото годишно произвеждане на акцизните артикули, създадени от самостоятелна дребна пивоварна или самостоятелен дребен винопроизводител.

Предлага се отпадане на задължението за регистрация на лицата, които използват лична електрическа сила, създадена от сила от възобновими източници за свои лични потребности от централа с обща конфигурирана общественост до 1 MW.

 

Предложението е в осъществяване на стихотворец ангажимент в Плана за възобновяване и резистентност на България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР