Създателят на института INSAIT към Софийския университет Св. Климент Охридски

...
Създателят на института INSAIT към Софийския университет Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

Български учен дари 60 000 лева за Ученически институт по математика и информатика

Създателят на института INSAIT към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” проф. Мартин Вечев направи персонално подаяние в размер на 60 000 лв. за работата на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към ИМИ-БАН. Дарението ще бъде употребявано за подготовка на децата и завоюване на нови по-големи триумфи на национални и интернационалните научни състезания и олимпиади за възпитаници.

„ Изследователските стратегии за възпитаници като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни действия, в които мощните възпитаници на България би трябвало да вземат участие. Те са основополагащи за построяването на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а освен да ги ползват. Тези начинания са в синхрон с задачата на INSAIT да развива българските гении и да основава предпоставки те да остават в България “, показа проф. Мартин Вечев, проектант на INSAIT.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е основан през 2000 година и към този момент двадесет и три години открива и поддържа развиването на млади гении в региона на математиката и информатиката. Дарените средства ще подкрепят провеждането и на обичайните действия на Института като: Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Припомняме, че проф. Вечев не за първи път подарява средства на Института по математика и информатика – в края на 2022 година той подари 40 000 лв. за подготовка на националните тимове по олимпийска информатика. Личното подаяние обезпечи провеждането на национални лагер-школи по спортна информатика през 2023 година, които са значим детайл за развиването на българските гении в региона на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното съревнование за възпитаници в света на информатиката, е основана по самодейност на България. Първата олимпиада се организира през 1989 година в гр. Правец и в нея вземат участие 13 страни. Днес броят на страните участнички е 87, а България се подрежда на пето място по брой медали във безконечната класация със извоювани 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР