Създадени, за да разширят обхвата на международните пътувания в открити

...
Създадени, за да разширят обхвата на международните пътувания в открити
Коментари Харесай

Луксозният океански лайнер, превърнат във военен кораб за Първата световна война

Създадени, с цел да разширят обсега на интернационалните пътувания в открити води, океанските кораби са служили на доста цели през историята си – в това число за война. Може би един от най-известните образци за подобен транспортен съд е Кармания.

След като един от първите първокласни лайнери е трансфорат в транспортен съд за борба, Кармания е ситуиран край крайбрежията на Бразилия при започване на Първата международна война. Докато патрулира за нападатели във водите покрай остров Триндад през септември 1914 година, корабът се натъкна на нещо необичайно: различен транспортен съд, оцветен да наподобява тъкмо като него!

Това е Кап Трафалгар, немски боен транспортен съд, който също преди този момент е бил океански лайнер. Кармания и маскираният съд начеват борба в Южния Атлантик на 14 септември 1914 година – и Кармания излиза победител.

Ето цялата му историята.

 Carmania-poster

Кармания е издигнат при започване на 20 век от John Brown & Company в Глазгоу, Шотландия, за Cunard Line. Той започва през февруари 1905 година и приключва първото си корабоплаване – от Ливърпул до Ню Йорк – на 2 декември 1905 година

През 1913 година стига до заглавия в пресата поради ролята си в спасяването на 521 пасажери от Волтурно, канадски северен транспортен съд, който се възпламенява в Северния Атлантик. Година по-късно още веднъж ще влезе в новините, само че по напълно друга причина.

През август 1914 година, съгласно Great Ships, Кармания е модифициран във въоръжен търговски крайцер, с цел да се употребява по време на Първата международна война. Той е оборудван с осем военноморски оръдия и е изпратен в Южна Америка, с цел да открива нападатели – където точно се среща с Кап Трафалгар.

Той също стартира живота си като първокласен океански транспортен съд. Построен в Хамбург, Германия през 1913 година, корабът е конструиран да транспортира със жанр 1600 пасажери сред Хамбург и Южна Америка. С плувен басейн, оранжерия и внимателен златен филигран на всички места, Кап Трафалгар е въплъщение на разкоша. Когато Първата международна война избухна малко след първото му корабоплаване обаче, обилният океански съд е преустроен във боен транспортен съд, тъкмо като Кармания.

Кап Трафалгар преди да бъде преустроен да наподобява като Кармания

Според Кралските музеи в Гринуич, когато Кап Трафалгар е подложен на преоборудване, една от трите му фунии е отстранена – Кармания има единствено две – а другите са боядисани в алено с черни върхове, също с цел да подхождат на шотландския лайнер.

След това е ситуиран край крайбрежията на Бразилия. Там, плавайки под подправен байрак, той има намерение да примами английски кораби и по-късно да ги нападна. За страдание на Кап Трафалгар обаче, един от първите, на които се натъква, е действителният Кармания.

Потъването на Кап Трафалгар

Кармания пътува покрай остров Тринидад на 14 септември 1914 година, когато неговият капитан вижда Кап Трафалгар. Когато осъзнава, че корабът е маскиран като Кармания, той стреля по него – и борбата стартира.

Всичко свършва за два часа. Според The ​​Archive Кармания е получил 79 удара, които са създали 304 дупки в кораба и са умъртвили девет членове от екипажа.

Кап Трафалгар получава 73 удара, само че е надупчен с 380 дупки и малко преди 14:00 часа стартира да потъва. Капитанът подрежда на моряците да изоставен кораба и минимум 16 мъже умират, в това число самият капитан. Останалите 270 членове на екипажа са хванати от Кралския флот.

Кармания излиза победител, само че не без огромни вреди. Корабът се насочва постепенно към сушата и екипажът е избавен на идващия ден от различен английски транспортен съд, който ги ескортира до бразилски остров.

Конфликтът е първият по рода си сред два първокласни океански лайнера, превърнати във военни кораби, а Кап Трафалгар влиза в историята като първият подобен транспортен съд, потънал в борба.

Но макар че Кармания е развален, времето му в морето към момента не беше завършило. След като е ремонтиран, той се връща към първичната си линия от Ливърпул до Ню Йорк през 1916 година и остава по маршрута още 7 години. След това моторите му са преобразувани от парни турбини в петролни и той се връща към различен северноатлантически маршрут.

Кармания отплава на последното си пътешестване от Лондон до Ню Йорк през юли 1931 година и на идната година е изпратен за разфасоване. Въпреки че прекарва единствено 26 години в морето, наследството му като първокласен океански транспортен съд, който побеждава различен в борба, продължава да съществува и до през днешния ден.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР