Съюзниците от НАТО се споразумяха за дългосрочна военна подкрепа за

...
Съюзниците от НАТО се споразумяха за дългосрочна военна подкрепа за
Коментари Харесай

НАТО обмисля създаването на петгодишен фонд на стойност 100 млрд. евро за Украйна

Съюзниците от НАТО се споразумяха за дълготрайна военна поддръжка за Украйна, само че предлагането на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг това да стане посредством петгодишен фонд от 100 милиарда евро провокира разнопосочни реакции.

" Трябва да променим динамичността на нашата поддръжка. Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дълготраен проект ", съобщи Столтенберг, представен от организация " Ройтерс ".

Предложението на Столтенберг би дало на военния съюз по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, муниции и съоръжение за Украйна, която повече от две години се бори с съветската експанзия.

Съгласно първичната концепция НАТО ще поеме част от координацията на ръководената от Съединени американски щати ad hoc коалиция, известна като групата " Рамщайн ".

Този ход не е инцидентен - той има за цел да планува евентуално понижаване на военната поддръжка от страна на Съединени американски щати, ако Доналд Тръмп завоюва президентските избори през ноември.

Досега НАТО се концентрираше върху изпращане на лимитирана (несмъртоносна) помощ за Украйна заради опасения, че по-пряка роля може да провокира ескалация на напрежението с Русия.

" Унгарският външен министър Петер Сиярто изрично съобщи, че Унгария няма да поддържа никакви оферти на НАТО, които биха могли да приближат алианса към война или да го трансфорат от отбранителна в нападателна коалиция ", написа представителят на държавното управление Золтан Ковач в обществената платформа X.

Ковач получи неприсъствен отговор от Столтенберг, който увери, че " съществуването на по-стабилна рамка на НАТО няма да промени отбранителния темперамент на съюза "

Германският министър на външните работи Аналена Баербок дефинира проекта като " верен и значим ". Латвийският министър на външните работи Крисянис Каринс също го поддържа, като предложи вноските да бъдат % от Брутният вътрешен продукт на всяка страна членка.

Очаква се окончателното решение, за чието приемане би трябвало консенсус от 32-те страни членки, да бъде взето на срещата на върха на водачите на Алианса през юли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР