Съюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, за

...
Съюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, за
Коментари Харесай

НАТО потвърди разширяването на военното си присъствие в Източна Европа

Съюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, с цел да укрепят наличието на Алианса в Източна Европа - предвид обстановката към Украйна. Това се удостоверява в съобщение на Алианса от 24 януари.

Целта е да се усили способността на Алианса, " до момента в който Русия продължава скупчването на военни сили в и към Украйна ", написа в позицията на НАТО.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и се готви да разположи 4 изтребителя F-16 в Литва в поддръжка на задачата за въздушни патруби на Алианса. Испания разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България.

Франция е подготвена да изпрати войски под командване на НАТО в Румъния. Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 към България през април, транспортен съд и сухопътни сили ще са в подготвеност. САЩ обмислят сходна стъпка в източноевропейските членки на Алианса.

НАТО напомня, че отбранителният съюз към този момент е увеличил присъствието си в Източна Европа - Естония, Латвия, Литва и Полша - с многонационални бойни групи, водени от Англия, Канада, Германия и Съединени американски щати, и те са в бойна подготвеност. " Присъствието им дава да се разбере, че офанзива против един съдружник ще се счита за офанзива против целия Алианс ", гласи позицията. Очаква се тематиката да бъде разисквана и от външните министри от Европейски Съюз на днешното им постоянно съвещание.

По-рано денем стана ясно, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди бойци в Източна Европа и Балтийския район. Това заяви New York Times, базирайки се на източници от американското държавно управление, поискали анонимност.

В разгара на спора сред Москва и Киев президентът на Съединени американски щати възнамерява да изпрати сред 1000 и 5 хиляди бойци в граничещи с Русия страни от НАТО. Сред тях са Литва, Естония и Латвия. Броят на военните може да бъде повишен до 50 хиляди, в случай че обстановката със сигурността сред Украйна и Русия се утежни, твърди NYT.

Байдън обмисля разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от Алианса, което значи преосмисляне на по-сдържаната американска позиция по украинския въпрос.

Всички тези евентуални ходове са подбудени от опасенията, че Москва може да предприеме навлизане в Украйна. Русия е струпала над 100 хиляди военни по границата, само че Владимир Путин отхвърля, че ще последва нахлуване. Той желае гаранции, че НАТО няма да се разшири на изток, а Съединени американски щати отвръща, че ще наложи наказания при положение на инвазия на Кремъл в прилежащата страна (която не е член на Алианса).

Външният министър на Русия Сергей Лавров изиска евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния, което докара до реакция от Кирил Петков, че страната ни е „ суверенна страна “.

Служители на Пентагона са показали проекта на Байдън по време на среща на върха през уикенда, свикана, с цел да се обсъдят военни отговори за въздържане на офанзива от страна на Русия. Планът няма да включва американски войски, ситуирани непосредствено в Украйна. Смята се, че Байдън не желае да влиза в нов спор след пагубното евакуиране на американските войски от Афганистан предходната година, написа New York Times.

Междувременно Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че семействата на всички чиновници на посолството в Киев стартират поетапно да се връщат в Щатите на фона на опасенията от съветско навлизане. Европейски Съюз няма да изтегля свои дипломати от страната.

Американското посолство в Киев ще остане отворено и това не е евакуация, оповестиха от Държавния департамент.

" Ситуацията в областта на сигурността, изключително по отношение на украинските граници, в окупирания от Русия Крим и в следения от Русия Донецк е непредсказуема и може да се утежни всеки миг. Американските жители в Украйна би трябвало да имат поради, че възможна съветска военна интервенция във връзка с Украйна съществено ще засегне опцията на Американското посолство да дава консулски услуги и подпомагане на американски жители, които напущат Украйна ", обясниха дейностите си от департамента, представени от AFP.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР