Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от мнозинството

...
Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от мнозинството
Коментари Харесай

Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор

Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС), че министърът на правораздаването няма право да предлага предварителното освобождение на така наречен трима огромни в правосъдната власт, написа Lex.Bg.

Министърът на правораздаването може да желае премахване на основния прокурор от поста му. Това е записано в мнение на Съюза на юристите в България. То е подадено по дело пред Конституционния съд (КС), формирано по искане на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов.

Както е известно, досегашният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов внесе във Висш съдебен съвет искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. С 12 на 8 гласа обаче то беше признато от правосъдния съвет за неприемливо и не беше прегледано всъщност. Мнозинството от членовете на Висш съдебен съвет застъпи тезата, че министърът няма процесуална легитимация да прави такова искане.

Съюзът на юристите обаче е на противоположното мнение. В мнението им е записано, че както основният прокурор, по този начин и ръководителите на висшите съдилища са настоящи магистрати и затова министърът може да желае освобождението им от служба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР