Съюзът на съдиите в България призова Висшият съдебен съвет да

...
Съюзът на съдиите в България призова Висшият съдебен съвет да
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите: Гешев, Сарафов, Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Съюзът на съдиите в България прикани Висшият правосъден съвет да в профил неотложно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. След тези дейности, те приканват всички членове на Висш съдебен съвет също да освободят постовете си и да бъде осъществена инспекция от Инспектората към Висш съдебен съвет.

В позиция до медиите от съюза показват, че „ неведнъж, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди  избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества “.

„ Този скандал уронва по неприемлив метод престижа на правосъдната власт “, безапелационна бе Олга Керелска, член на Висш съдебен съвет

Те показват, че развитията от последните дни не способстват за укрепването на престижа на правосъдната власт, а в противен случай – „ сами по себе си се трансформират в демонстративно доказателство за тежко накърнената самостоятелност на правосъдната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия “.

Съдиите показват също, че след гърмежа до кортежа на Иван Гешев Висш съдебен съвет изрично е отхвърлило концепцията да разиска случилото се, само че на 12 май – откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел съобщи желанието си да желае оставката на Гешев и беше подкрепена от Движение за права и свободи – в част от болшинството е настъпила „ магическа и радикална смяна “.

По-рано обединението изиска такова и на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

От съюза изреждат и някои от свадите в прокуратурата.

„ Иван Гешев сподели забележителни театрални умения, късайки оставката си пред публицисти и разкривайки диалози, сделки, обвързаности, даже усеща на засегнатост от „ измяната “ на политици и политически партии. Цялото трагично ревю на Иван Гешев беше безспорно политическо и персонално, показващо че длъжността му и цялата правосъдна власт се употребяват единствено като инструмент на тези упоритости “, показват от съюза.

„ Вече не може да се приказва единствено за уронване престижа на правосъдната власт. Не се уронва, а се унищожава престижът на правосъдната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било служба в правосъдната система. Очевидно е, че единствено отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в положение да реши дълбоките систематични проблеми на правосъдната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми “, допълват от съюза.

Цялата позиция можете да прочетете тук:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР